Parabolt trekantdrama

I disse dager deltar Telenor i et rått maktspill om retten til å sende TV2. De tok ikke engang pause mens Stortinget diskuterte Telenors makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kan de mange ansatte i Telenor gjerne huske å gratulere sin dyktige sjef Jon Fredrik Baksaas. For etter at regnskapstallene er lagt fram, står nemlig Baksaas fritt til å innkassere nye 20 millioner i opsjonsgevinst. Med sine opsjonsavtaler har han nå rett til å få kjøpe 230 000 aksjer til 26,44 kroner stykket, melder E24.no. Slikt er jo bare hyggelig når børskursen på de samme aksjene i går var 115,25. I fjor tok Baksaas 16 millioner i opsjoner. I år er det fire millioner opp.

Baksaas store gevinster skyldes at børskursen har steget kraftig, og det er også hyggelig for majoritetseier staten, selv om regjeringen neppe er komfortabel med størrelsen sjefens opsjoner. At Telenor går så godt skyldes jo at de tjener så godt på alle oss som bruker deres tjenester.

I disse dager pågår et intenst maktspill på en av Telenors mange arenaer. Det dreier seg om retten til å sende TV2 over parabol. I mange år har Telenors selskap Canal Digital kjøpt en eksklusiv rett til å vise TV2 over parabol. Siste år skal de ha betalt over hundre millioner for rettighetene, altså rundt 250-300 kroner per abonnent.

Den regningen har Canal Digitals kunder betalt, men det Canal Digital har kjøpt er ikke egentlig retten til vise TV2. Prislappen er betalingen for at konkurrenten Viasat skal nektes å tilby TV2. Dermed fikk Canal Digital et unikt tilbud og et kraftig konkurransefortrinn. Med avtalen var de alene om å tilby TV2 på parabol. Prisen for konkurransefortrinnet kunne de belaste sine kunder,

I år tenkte så TV2 at de skulle klare å presse prisen ennå høyere, men så ble det hauk over hauk, eller satellitt over satellitt: Viasat og Canal Digital slo seg plutselig sammen, og erklærte at de ikke ville by på eksklusivitetsavtaler med TV2 mer. Da kunne ikke TV2 spille de to opp mot hverandre. Og retten til å sende TV2 er mye mindre verdt hvis konkurrenten også har kanalen. For dette er et maktspill der en pluss en blir mindre enn en. De nye parabolkameratene byr TV2 i sum mindre for rettigheter til begge enn det TV2 før mottok for å selge bare til Canal Digital.

Nå setter TV2 seg på bakbeina og truer med å nekte å selge til noen av dem, dersom de ikke betaler bedre. Trusselen kan være reell, for folk kan absolutt finne på å droppe parabolabonnementer og kjøpe Riks-TV i stedet, dersom parabolselskapene mangler TV2 i pakken. Og de færreste gidder å ha mer enn en boks under TV’n. Dette er tøff poker med bare tre mann rundt bordet.

Før ble Telenor kritisert for å presse ut Viasat gjennom sine eksklusive avtaler med TV2. Nå blir de kritisert for å samarbeide med Viasat for å stoppe slike eksklusive avtaler. Ledelsen i Telenor kan nok føle at om de hamrer eller hamres, like fullt så skal det jamres. Men med 36 millioner i opsjonsgevinster på de siste to åra, er i det minste Telenorsjef Baksaas godt kompensert for å ta kritikken. Et godt spekklag gir tykk hud.

Og protestene skyldes i begge tilfeller Telenors størrelse og makt: Er du en flodhest, merkes det om du snur deg i badekaret, samme hvilken vei du snur deg.