Paradise Papers: Oljefondets investering i Kongo kobles mot korrupsjon

Et gruveselskap i Kongo som det norske oljefondet har investert i, kobles til korrupsjon i dokumentlekkasjen Paradise Papers.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dokumentlekkasjen Paradise Papers som Aftenposten publiserte flere saker om søndag kveld, skal avsløre detaljer om et tett samarbeid mellom gruveselskapet Glencore og den israelske forretningsmannen Dan Gertler.

- Samarbeidet mellom Glencore og Gertler burde definitivt få alle varsellamper til å lyse hos oljefondet. Alle ingrediensene i den klassiske korrupsjonssaken er på plass: Selskaper i skatteparadiser, verdens mest korrupsjonsutsatte industri, og handlingen foregår i et av verdens mest korrupte land, sier Guro Slettemark, leder i Transparency International Norge til Aftenposten.

Avisen omtaler blant annet at Glencore ga Gertles selskap i skatteparadiset De britiske jomfruøyene et lån på 282 millioner kroner på betingelse av at Gertler fikk landet forhandlingene om en sammenslåing mellom to gruveselskaper.

Gruveselskapet Glencore var den nest mest lønnsomme investeringen til det norske oljefondet i fjor, etter Shell. Oljefondet eier 3 prosent av selskapet, en investering verdt 13 milliarder kroner.

Presseansvarlig Marthe Skaar i Oljefondet sier til Aftenposten at de er kjent med anklagene og har tatt dem opp med selskapet. Oljefondet har hatt flere møter med representanter i Glencore og bedt om en redegjørelse av hvordan de jobber med anti-korrupsjonsarbeid.

(NTB)

Fakta om Paradise Papers:

  • I alt 13,4 millioner dokumenter er lekket fra advokatfirmaet Appleby på Bermuda, men også fra et rådgivningsfirma i Singapore og 19 virksomhetsregistre flere steder i verden.
  • Dokumentene er lekket til den tyske avisen Süddeutsche Zeitung og delt med ICIJ, et internasjonalt nettverk av undersøkende journalister. I alt er flere enn 380 journalister fra 67 land involvert i avsløringene.
  • Fra Norge er Aftenposten med, men både danske og svenske medier deltar også i samarbeidet.
  • Dokumentene avslører økonomiske hemmeligheter fra skatteparadiser og omfatter en rekke internationale selskaper som er godt kjent, og kongelige.
  • Appleby gir blant annet råd om selskapskonstruksjoner i skatteparadiser, noe som vanskeliggjør for skattemyndighetene i andre land å finne hvem som er rette eiere av selskapene, og dermed beskatte dem på riktig måte.
  • Totalt er flere enn 25.000 personer omtalt i dokumentene, herav over 1.000 fra Norge.

Kilder: DR/ Aftenposten/NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer