Paradisøya ingen vil bo på

Vakre Pitcairn ligger midt i Stillehavet. Men øya skjuler en mørk historie.

PARADIS: Pitcairn framstår som et paradis midt i Stillehavet. Men øya har få innbyggere. Foto: Stock Connection/REX
PARADIS: Pitcairn framstår som et paradis midt i Stillehavet. Men øya har få innbyggere. Foto: Stock Connection/REXVis mer

Langt ute i Stillehavet, omtrent midt mellom Australia og Sør-Amerika og 5300 kilometer fra fastlandet, ligger øygruppa Pitcairnøyene. Bare den nest største av dem, Pitcairn, er bebodd. Rundt 50 personer bor i den britiske kolonien. En gang i tida, på «høyden», bodde 200 mennesker på øya.

Til tross for det tropiske klimaet, det grønne landskapet og tilsynelatende små sjanser for nabokrangler, beskrives øya som «stedet ingen vil flytte til».

Øya har nemlig en svært mørk historie. Men det er ikke bare derfor sosialantropolog ved OsloMet, Thorgeir Kolshus, benekter at Pitcarn er et paradis.

- Den ligger i et tåkebelte, så man kan ikke umiddelbart tenke at det er et paradis selv om det er ei stillehavsøy. Det er vanskelig å gå i land der. For alle andre enn de som er oppvokst på øya, er det en av de tøffeste ilandsstigningene man kan få. I tillegg består øya av ekstremt bratte fjell og mye bølger. Dette begrenser den naturlige omgangen med verden utenfor, men det var også derfor den første bosetningen dro dit i utgangspunktet, sier Kolshus til Dagbladet.

Mytteriet

Befolkningen som bor der er nemlig i stor grad etterkommere av de som deltok i mytteriet på «Bounty» i 1790.

VAKKERT: På Pitcairn. Foto: Stock Connection/REX
VAKKERT: På Pitcairn. Foto: Stock Connection/REX Vis mer

På en reise for å hente med seg brødfruktplanter, ankret britene skuta opp i den idylliske Matavaibukta på Tahiti. Der måtte de vente i fem måneder før de kunne laste med seg planter.

I mellomtida rakk mannskapet om bord å leve samme med innbyggerne, og flere forelsket seg i kvinner på Tahiti. Og da skipet skulle vende nesa hjemover, ble det angivelig et helvete om bord.

FILMATISERT: Mytteriet på Bounty er filmatisert ved flere anledninger. Her er Marlon Brando og Tarita Teripaia fra 1962. Foto: AFP/HO
FILMATISERT: Mytteriet på Bounty er filmatisert ved flere anledninger. Her er Marlon Brando og Tarita Teripaia fra 1962. Foto: AFP/HO Vis mer

Ei natt kokte det over. Kapteinen ble halt opp på dekk og konfrontert med det opprørske mannskapet. Kapteinen ble satt i en livbåt sammen med 18 menn. Opprørerne satte kursen mot Pitcairn, gikk i land og brente skuta.

Dermed var øya deres.

- De regnet med at det tok lang tid før den britiske marinen kunne finne dem der. Og det hadde de helt rett i, det tok et par tiår. De valgte et sted som var usnilt med vilje, sier Kolshus til Dagbladet.

Den store skandalen

I nyere tid har en overgrepsskandale skapt store overskrifter.

Det var på starten av 2000-tallet den store barneovergrepsskandalen ble rullet opp. Flere menn ble fengslet og seinere dømt for seksuelle overgrep, inkludert Steve Christian, som var øyas ordfører, skriver Daily Telegraph.

Noen av overgrepene skjedde så langt som 40 år tilbake i tid. Overgrepene inkluderte voldtekt og incest mot jenter fra syv års alderen.

Kolshus sier at befolkningen på øya omtrent ble halvert etter denne skandalen. Først og fremst ble en 10-15 personer fengslet etter newzealandsk lov, men mange flyttet også fordi de mente samfunnet var ødelagt.

- I praksis ble det nesten en dødsdom for samfunnet. Noen reiste fordi de mente samfunnet var ødelagt av kulturimperalister som ikke forsto samfunnet. Det ble et interessant eksempel på to moralsystemer som sto i opposisjon til hverandre. Det er ingen tvil om at det var systematiske overgrep, men for dem var det et mye mer blandet bilde, sier Kolshus.

I 2016 ble det også tatt ut tiltale mot den tidligere ordføreren Michael Warren.

Han avslørte seg selv ved å sende jobb-e-post fra en adresse som kunne knyttes opp mot en nettside med store mengder overgrepsbilder. Da politiet gjennomsøkte huset hans, fant de mer enn 1000 bilder og videoer som inneholdt overgrep mot barn, skrev NRK i 2016.

Ville ha folk til å flytte

Befolkningsveksten på øya har altså stagnert. I håp om å få flere til å flytte til Pitcairn, har myndighetene gått ut og prøvd å gjøre det attraktivt å bo på øya.

- Sannheten er at vi ikke har så mange jobber å tilby. Vi har hatt mange interesserte, men det er bare en person som har søkt om å få flytte hit, sa Jacqui Christian, som representerer øya, til Daily Telegraph i 2015.

Hun legger til at selv om den ligger midt på havet, har øya nå bedre kommunikasjonsmuligheter enn noen gang tidligere. Det er både strøm og internett på Pitcairn.

Men Kolshus legger ikke skjul på at det er distansen fra alt annet som også blir avgjørende.

- Sannheten er at øya ligger så forferdelig langt fra alt annet. Drar du dit, så er det for å legge alt annet bak deg. Jeg vil tro de fleste vil rammes av øysyke, det er en tøff mental påkjenning å ikke kunne komme seg vekk.

For noen år siden var det blant annet bare en dagligvarebutikk på øya, som holdt åpent tre ganger i uka. En gang hvert kvartal kommer et skip med varer fra New Zealand.

- Det er et spesielt sted, og det er så vakkert å se stjernene uten forurensning i lufta. Vannet er det blåeste du noen gang har sett, sier Christian.

- Eventyrlig

Edgar Skjønhals (74), grunnlegger av reisebyrået Okrideekspressen, vil ikke ha noe av at øya kalles «stedet ingen vil flytte til».

Han har vært fascinert av øya siden han var liten, og i 2011 fikk han endelig oppfylt drømmen om å besøke Pitcairn. Det ble en opplevelse for livet.

- Det sto absolutt til forventningene. Det var helt eventyrlig. Hadde jeg fått tilbud om å reise tilbake, hadde jeg sittet på flyet på flekken, sier Skjønhals til Dagbladet.

Han forteller at turen i 2011 gikk via Paris, Los Angeles, en annen stillehavsøy og til slutt via båt til Pitcairn. Skjønhals sto da opp midt på natta for å få med seg at øya dukket opp i horisonten.

- Man kan gråte av mindre. De kom med «longboats» og hentet oss, mens folk sto inne ved moloen og sjekket om bølgene var små, slik at det var trygt å få oss inn.

Han beskriver folket som veldig imøtekommende

I en større reportasje i Business Insider, sier flere innbyggere at deres favoritting med å bo på øya er den vakre soloppgangen og -nedgangen.