Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump vil møte Kim:

«Paradisøya» skjuler en mørk historie. Nå kan den havne i sentrum av en eksplosiv konflikt

Mye ligger til rette for et historisk møte mellom Donald Trump og Kim Jong-un. Men hvor i all verden skal de møtes?

HVOR?: Et av de vanskeligste spørsmålene i planleggingen av møtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, er tilsynelatende hvor de to skal møtes. En av Norges fremste Nord-Korea-eksperter trekker fram øya Jeju. Foto/video: Foto: NTB Scanpix, KCNA, Flickr Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ligger an til å bli et av de største, mest omtalte og potensielt viktigste diplomatiske møtene i moderne historie. Men sjokknyheten om at Donald Trump vil møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un innen mai i år, har etterlatt verden med flere spørsmål enn svar.

Et stort spørsmålstegn settes ved Nord-Koreas holdning til Trump-treffet. Nyheten om at Kim Jong-un skal ha invitert til samtaler med Trump kom fra sørkoreanske tjenestemenn. Tre dager seinere har Kim og det nordkoreanske regimet ennå ikke kommentert saken.

Nord-Koreas statlige medier har overhodet ikke rapportert om planene, og myndighetene i Sør-Korea har heller ikke hørt noe fra naboene i nord. Det har i det hele tatt vært svært få offisielle reaksjoner fra Pyongyang på alt det overraskende som er skjedd siden vinter-OL i Sør-Korea, ifølge NTB.

- Dette var en ensidig erklæring fra Trump. Kim Jong-un har så langt bare sendt ham en muntlig beskjed via sørkoreanske mellommenn. For Nord-Korea er dette ikke det samme som offisiell politikk, sier Koh Yu-hwan, professor ved Dongguk-universitetet i Seoul, til Bloomberg.

Et annet spørsmål, som allerede har gitt rom for mye spekulasjon, er hvor et slikt møte kan avholdes.

Her er noen mulige møteplasser:

Historien som har lagt mye av grunnlaget for det anspente forholdet mellom Nord-Korea og USA (for så vidt også Sør-Korea), gjør at beliggenheten for et toppmøte mellom Kim og Trump er av stor betydning.

Jeju:

«Hawaii»: Den selvstyrte provinsen og øya Jeju kalles «Sør-Koreas Hawaii». Foto: Republikken Korea / Flickr / Creative Commons
«Hawaii»: Den selvstyrte provinsen og øya Jeju kalles «Sør-Koreas Hawaii». Foto: Republikken Korea / Flickr / Creative Commons Vis mer

PRIO-forsker og Nord-Korea-kjenner Stein Tønnesson forventer at møtet vil bli holdt i et land eller på et sted som er uavhengig av konflikten mellom USA og Nord-Korea. I den anledning trekker han fram «paradisøya» Jeju.

- Øya Jeju, som ligger i havet sør for Sør-Korea, kan være et godt alternativ. Der finnes det et eget senter som er bygget med tanke på internasjonale forhandlinger, og det ligger godt isolert fra Korea på en vulkansk øy, sier han til Dagbladet.

Øya, som kalles «Sør-Koreas Hawaii» og «verdens fredsøy», er en selvstyrt sørkoreansk provins, og beskrives som koreanernes ferieparadis nummer én. Jeju er så attraktiv at innenriksflygingene mellom Seoul og Jeju er verdens mest trafikkerte flystrekning. Den regnes også som et praktisk sted å komme seg til og fra for begge parter.

Vulkanøya, som sist hadde utbrudd for over 5000 år siden, er også kjent for såkalte «lavarør» - underjordiske grotter som er dannet av flytende magma.

Men mer enn noe annet har internasjonale medier bitt seg merke i at øya har rykte på seg som et foregangssted for seksuell opplysning. Øya har til og med fått en egen «sexpark» - Jeju Love Land - der læren om «blomster og bier» er eneste tema. Parken er full av statuer av peniser og elskende par. Lite overlates visstnok til fantasien i parken, som for øvrig har 18 års aldersgrense.

Jeju har også en mørk forhistorie som kan gjøre det vanskelig å føre fredssamtaler der. Fra april 1948 til mai i 1949 gjennomførte sørkoreanske myndigheter en antikommunist-kampanje, for å slå ned på et opprør på øya. Opp mot 30 000 personer ble regelrett massakrert av de stridende partene, og så seint som i 2008 ble det avdekket nye massegraver.

Mar-a-Lago:

Trumps favoritt: Donald Trumps private luksusresort og golfklubb Mar-a-Lago i Florida kan være et mulig møtested, dersom Kim mot formodning tar turen til USA. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB Scanpix
Trumps favoritt: Donald Trumps private luksusresort og golfklubb Mar-a-Lago i Florida kan være et mulig møtested, dersom Kim mot formodning tar turen til USA. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB Scanpix Vis mer

Dersom Donald Trump, mot formodning, skulle klare å lokke Kim Jong-un til USA, er Det hvite hus så godt som utelukket som møtested.

En offisiell mottakelse i Det hvite hus vil av mange oppfattes som en fjær i hatten for Kim Jong-un. Og Trump har så langt ikke gitt noen tegn til at han ønsker å dele ut fjær.

Men dersom et møte faktisk skulle kunne finne sted i USA, kan presidentens private luksusresort og golfklubb Mar-a-Lago være en mulig kandidat.

Det var der Kinas president Xi Jinping fikk servert cæsar-salat, biff og sjokoladekake, mens de to diskuterte en Nord-Korea-strategi i april 2017.

Nord-Korea sto også på den retoriske menyen da Japans statsminister Shinzo Abe besøkte luksuseiendommen i begynnelsen av februar i fjor.

Mens analytikere flest er enige om at det vil være en dårlig idé for Trump å la Kim få muligheten til å vinne en viktig PR-seier ved at bilder av Trump fra den nordkoreanske hovedstaden går veden rundt, er det lite som tyder på at Kim vil la seg avbilde på Trumps private eiendom. Det vil derfor av mange regnes som en overraskelse om Kim kommer på besøk.

Pyongyang:

HOVEDSTADEN: Kim Jong-un (nr. to fra venstre) og det nordkoreanske regimet vil trolig gjøre alt i deres makt for å få Trump til å besøke Pyongyang. Det var her Kim Jong-un nylig møtte medlemmer av en sørkoreansk delegasjon (bildet). Foto: KCNA
HOVEDSTADEN: Kim Jong-un (nr. to fra venstre) og det nordkoreanske regimet vil trolig gjøre alt i deres makt for å få Trump til å besøke Pyongyang. Det var her Kim Jong-un nylig møtte medlemmer av en sørkoreansk delegasjon (bildet). Foto: KCNA Vis mer

Det er forventet at det nordkoreanske regimet vil gjøre alt de kan for å få Trump til Pyongyang. Men sikkerhetssituasjonen i den nordkoreanske hovedstaden gjør at en slik reise «vil være umulig», sier Adam Mount, forsker ved Federation of American Scientists, til CNN.

- Men Kim Jong-un har ikke vært ute av Nord-Korea etter at han kom til makta. Det er vanskelig å se for seg et møte i Europa, det samme med Beijing.

Gitt det politiske klimaet mellom de to statslederne, er det altså lite som tyder på at Trump vil reise til Nord-Korea - eller Kim til USA.

Den demilitariserte sonen (DMZ):

GRENSER: Det felles sikkerhetsområdet (Joint Security Area) i den demilitariserte grensesonen mellom Nord- og Sør-Korea trekkes fram som en god kandidat til møtested. Foto: Ed Jones / AFP / NTB Scanpix
GRENSER: Det felles sikkerhetsområdet (Joint Security Area) i den demilitariserte grensesonen mellom Nord- og Sør-Korea trekkes fram som en god kandidat til møtested. Foto: Ed Jones / AFP / NTB Scanpix Vis mer

En mer nøytral kandidat kan være den demilitariserte grensesonen mellom Nord- og Sør-Korea.

- Det er mulig at møtet vil bli holdt i grensekomplekset i Panmunjom, sier Mount.

Det er ikke uten grunn at grenselandsbyen trekkes fram. Det er nemlig i Panmunjom at Sør-Koreas president Moon Jae-in skal møte Kim Jong-un allerede i april.

Det var i det såkalte felles sikkerhetsområdet (Joint Security Area) ved grensa, at våpenhvileavtalen som gjorde en slutt på Koreakrigen ble signert i 1953. Samtaler mellom de to landene føres fortsatt som hovedregel i de lyseblå bygningene som er plassert på de facto-grensa mellom de to landene.

I et eventuelt møte mellom de to, vil Kim kunne holde seg innenfor sitt eget lands grenser, mens Trump befinner seg i Sør-Korea. Dermed risikerer ingen av dem å «tape ansikt».

AMPERT: Det første året for Donald Trump som president har vært innholdsrikt. Video: CNN/Reuters/DRPK Today Vis mer

De «nøytrale» alternativene:

Washington Post har lansert Sverige og Sveits som mulige alternativer. Sveits er så godt som et internasjonalt symbol på nøytralitet. Sverige er på sin side en god kandidat takket være et mangeårig godt diplomatisk forhold til det lukkede regimet i Nord-Korea.

Dagens Nyheter meldte fredag at Nord-Koreas utenriksminister Ri Su-Yong om kort tid besøker Sverige for samtaler med utenriksminister Margot Wallström, ifølge NTB. Nord-Korea var også tema da Sveriges statsminister Stefan Löfven nylig besøkte Trump i Det hvite hus.

Både Sverige og Sveits har sammen med Mongolia tilbudt seg å være vertskap for toppmøtet, men da kommer man igjen tilbake til det store usikkerhetsmomentet: Vil Kim forlate Nord-Korea?

Det eneste som er sikkert snaue 11 uker før Kim og Trump skal møtes, er at svært lite er sikkert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling