KRIGSHERJET: Den syriske byen Raqqa er merket etter år med krig. Se unike dronebilder fra byen. Video: CNN / Gabriel Chaim Vis mer Vis mer

Paradisplassen ble til helvete: I dagevis sto kropper og avkappede hoder framme på påler

Etter tre år er Raqqa gjenerobret fra IS. Med det kommer de grusomste historier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sommeren 2014 ble svarte flagg heist opp i gater og på torg i den syriske byen Raqqa.

Den samme sommeren erklærte terrorgruppa IS «kalifatet» - en islamsk stat uten grenser med byen nord i Syria som dens hovedstad.

Med erklæringen av Raqqa som hovedstad ble også IS' ekstreme og voldelige praksiser noe byen måtte lide under. Det strenge islamistiske styret i byen, som blant annet hadde religiøse politistyrker, håndhevet de religiøse lovene på sitt mest grusomme.

FEIRER: De syriske demokratiske styrkene har nå gjenerobret al-Naim-plassen i Raqqa. Den symbolske plassen i IS' selverklærte hovedstad ble brukt til offentlige henrettelser. Foto: AFP PHOTO / BULENT KILIC / NTB Scanpix
FEIRER: De syriske demokratiske styrkene har nå gjenerobret al-Naim-plassen i Raqqa. Den symbolske plassen i IS' selverklærte hovedstad ble brukt til offentlige henrettelser. Foto: AFP PHOTO / BULENT KILIC / NTB Scanpix Vis mer

«Helvetesplassen»

Selve symbolet på dette ble al-Naim-plassen midt i byen. Oversatt til norsk betyr det Paradisplassen og den var kjent for sin berømte iskrembutikk.

Med IS' inntog skulle alt endre seg, og den ble raskt omdøpt til Jahem-plassen.

På norsk: Helvetesplassen.

Den ble synonym med IS' terrorvelde. Militantene brukte plassen til å utføre offentlige henrettelser og halshogginger. Innbyggerne ble tvunget til å se på, og ble innkalt med høyttalere. Kropper og avkappede hoder ble hengende i dagevis, festet på påler, skriver Associated Press.

RAQQA: I den syriske byen Raqqa har en aktivist risikert livet sitt ved å filme i skjul. Selv om IS har beleiret byen, ser det ved første øyekast ut som en vanlig by, med masse liv i gatene. Ifølge CNN er videoen et tegn på at IS har mistet fotfeste. Video: CNN Vis mer

Ifølge innbyggere byrået har snakket med ble de henrettede merket med lapper som beskrev hva slags lovbrudd de hadde begått, slik at alle kunne se det.

Den USA-støttede alliansen Syriske demokratiske styrker har nå erobret IS' siste skanse og tatt kontroll over hele Raqqa. Ifølge eksilgruppa SOHR har de langvarige kampene om byen kostet minst 3 250 liv. Mer enn en tredel var sivile.

- Viste sin styrke

Paradisplassen er blant stedene der det har vært kamper. En kurdisk militærkilde i byen kaller gjenerobringen av plassen symbolsk.

- IS viste sin styrke på denne plassen. Nå er den ødelagt og de er jaget ut av sin selverklærte hovedstad.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 25.10.2014 STERKE BILDER: Byens innbyggere, menn, kvinner og barn, går forbi, tvunget til å la IS-terroristenes advarende maktdemonstrasjon være en del av dagliglivet. Video: Raqqa is Being Slaughtered Silently Vis mer

Historiene fra sentrum av Raqqa er mange og grusomme. Dagbladet trykket i helga et intervju med Abu Abboud al-Raqqawi, en av IS' sjefer i Raqqa. Emiren i terrororganisasjonen er selv fra byen nord i Syria.

al-Raqqawi hadde flere mektige verv i den religiøse politistyrken al-Hisbah, og fortalte at ha hadde troa på IS, helt fram til de begynte å slakte folk, og henrette alle og enhver.

- Den første gangen jeg så noen bli henrettet, hadde en eldre mann blitt anklaget for å drive med ond magi. Bøddelen hogg av hodet hans med en øks. Jeg husker at jeg var så nærme at jeg kunne se hvordan blodet rant ut av den hodeløse kroppen, fortsetter han.

Kvinnen som hoppet

- Det dere har sett på internett - henrettelser med kniv og skytevåpen - er helt vanlige former for straff. Jeg har sett lynsjinger som ikke er blitt filmet eller publisert. Noen ble kokt levende i olje. Motorolje. De fôret bålet i en time før de kastet den som skulle dø i den kokende olja. Tunisierne var ansvarlige for dette, sier han om det verste han har sett.

KNUST: Bildene fra Raqqa viser store ødeleggelser. Foto: AFP PHOTO / BULENT KILIC / NTB Scanpix
KNUST: Bildene fra Raqqa viser store ødeleggelser. Foto: AFP PHOTO / BULENT KILIC / NTB Scanpix Vis mer

Han har også én historie om det som tidligere var kjent som Paradisplassen. Han sto ved plassen der flere IS-krigere hadde slaver. Plutselig hørte han en lyd. Noe hadde falt ned på gata.

Etter en stund skjønte han hva det var.

- En kvinne hadde hoppet fra tredje etasje. Hun var slave og eid av en saudiaraber. Han forsøkte å kysse henne. Hun døde, uten å la ham ta på henne. Hun kastet seg ned og døde, sier al-Raqqawi i intervjuet.

Saken fortsetter under!

Hoder på påler

Andre beretninger om Paradisplassen er like.

Vanity Fair kom med følgende øyevitneskildring fra oktober 2014, få måneder etter at IS hadde erklært byen som sin hovedstad.

«Plassen som var favorittstedet for små barn og leke og hvor eldre tok inn byen, er nå et forferdelig sted med påler der avkappede hoder er plassert. Historien om denne plassen oppsummerer hele historien om byen».

Overga seg

Flesteparten av jihadistene som var igjen i Raqqa skal nå ha overgitt seg.

- Alt er ferdig i Raqqa. Våre styrker har tatt full kontroll over byen, sier SDFs (Syriske demokratiske styrker) talsmann Talal Sello til AFP.

Saken fortsetter under!

Mandag kveld ble det opplyst at det var rundt 300 IS-krigere igjen i Raqqa og at SDF da hadde kontroll over rundt 90 prosent av den syriske byen.

Ifølge BBC har mer enn 3000 sivile flyktet fra byen de siste dagene.

Det fryktes uansett at IS-krigerne nå kan skjule seg blant sivile.

Store sivile tap

Seieren ble erklært tirsdag etter over fire måneder med kamper mot IS i Raqqa, en by som ligger nord i Syria og som har vært IS' hovedsete siden 2014.

Amerikanske kampfly har bombet vei for opprørerne, slik de også gjorde da de irakiske byene Ramadi, Mosul og Hawija ble gjenerobret

IS har kontrollert store landområder både i Syria og Irak, men det siste året har ekstremistene gått på en rekke nederlag på slagmarken. I Irak ble de drevet ut av storbyen Mosul etter langvarige og blodige kamper.