SISTE DAG: I dag er siste dag i rettssaken mot Svein Jemtland, som er tiltalt for drapet på kona Janne. Nå forteller Jannes bror, Terje Opheim, om hvordan de siste ukene har vært for ham. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Jemtland-saken

Paradokset i Jemtlands forklaring: - Hva annet er det han ikke har fortalt oss?

Kan den brutale historien til Svein Jemtland være sann, eller er det noe han ikke tør å forklare?

HAMAR (Dagbladet): Påtalemyndigheten får ikke Svein Jemtlands forklaring til å henge på greip.

Hva skjedde egentlig med Janne Jemtland etter at hun ble skutt på trappa hjemme natt til 29. desember i fjor?

På tross av ni strake dager i retten, er det bare Svein Jemtland som vet hva som egentlig skjedde i timene etter at skuddet falt. I hvert fall om man skal legge påtalemyndighetens oppfatning til grunn, som overhodet ikke tror på ham.

Pizza og burger med lik i bilen?

Den tidligere fremmedlegionæren har forklart at han lot kona ligge død ute på gårdsplassen i halvannen til to timer før han begynte å pakke henne inn i plast. Deretter skal han ha lagt henne over i bilen og kjørt rundt og skjult spor med kona i bagasjerommet.

Ifølge han ble hun liggende i bagasjerommet i over et halvt døgn før han lempet henne over i en annen bil og kjørte henne til Eid bru i Glomma. Med Janne i bagasjerommet kjørte han bygda rundt.

Ifølge hans forklaring fylte han bensin, besøkte en bekjent og kjørte skuter, besøkte broren på familiegården, kjøpte pizza og burger og lot bilen bli stående på gårdsplassen hjemme med ungene inni huset.

UENIGE: Statsadvokat Iris Storås har lagt ned påstand om 18 års fengsel for Svein Jemtland, som er tiltalt for drapet på kona Janne. Jemtlands forsvarer er uenig, og legger ned påstand om at Jemtland frifinnes for drapet. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Statsadvokat Iris Storås, som omtaler Svein Jemtland som en kald og kalkulerende drapsmann, mener denne forklaringen ikke kan stemme.

- Han hadde to biler til disposisjon, én med lik og én uten lik. Hvorfor valgte han den med lik? Jo, fordi det var så viktig med hengerfeste fordi han skulle hente en henger, oppsummerte Storås i dag.

FORSVARER: Ida Andenæs på vei ut av Hedmarken tingrett på rettssakens siste dag, tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVARER: Ida Andenæs på vei ut av Hedmarken tingrett på rettssakens siste dag, tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hun stiller seg spørsmålet om Svein Jemtland, som selv forklarte at han gjorde alt han kunne for å skjule spor, virkelig ville ta den store risikoen det var å la henne ligge i bilen denne dagen.

Paradokset

Jemtlands forsvarer Ida Andenæs snur det imidlertid på hodet. Hvis Svein Jemtland ikke forklarer seg korrekt, hvorfor ville han da fortelle noe som er så brutalt og detaljert?

Det er dette som er paradokset i Jemtland-saken, og som ingen vet om de virkelig får svar på.

- Det er ikke noe flatterende forklaring Jemtland gir, der han prøver å sminke forholdet. Hvorfor i all verden skulle Jemtland gi en slik forklaring om den ikke stemmer? Hvis han hadde senket henne i vann kort tid etterpå, hadde han nesten kommet bedre ut av den forklaringen kontra den han gir om at han skal ha kjørt rundt med henne naken, pakket i plast rundt i Brumunddal, sa Andenæs i sin sluttprosedyre i dag.

- For å skjule forbrytelsen

Statsadvokat Iris Storås sier til Dagbladet etter endt rettsdag at de nødvendigvis ikke deler denne oppfatningen.

- Der er ikke vi helt enig. Han kan jo velge å forklare seg uriktig for å skjule en verre forbrytelse. Det blir å spekulere i faktum, men det kan være mange grunner til at han ikke vil forklare seg. Vi registrerer i hvert fall at han ikke ønsker det, sier hun til Dagbladet.

- Ville det styrket hans forsett om han druknet henne kort tid etter skuddene?

- Dersom han kjente til at hun var i live, kan det være styrket forsett, sier hun.

Statsadvokaten var enda tydeligere på dette i sin prosedyre.

- Kan det være at han forsto at hun hadde pust og puls og at han gjorde noe for å skjule drapshandlingen? Han kan ikke skyte henne på nytt, for da er det ikke lenger et uhell. Han må drukne henne for å skjule forbrytelsen. Et slikt hendelsesforløp tier han om, sa hun.

Etterforsket i oktober

Hun mener likevel ikke spørsmålet er sentralt for tiltalen Hedmarken tingrett nå skal ta stilling til.

- Det sentrale er hvorvidt han drepte henne eller ikke, og det skjer på trappa 29. desember hjemme hos dem. Men vi trekker det fram fordi det etter vår vurdering svekker troverdigheten til tiltalte. De tekniske bevisene viser etter min vurdering at han ikke snakker sant om dette, sier hun.

Selv om politiet har drevet omfattende etterforskning til langt ut i oktober, bare uker før rettssaken, har de ennå ikke klart å etablere hvor hun ble druknet. Det har de fortsatt ikke klart, selv om de seinest i oktober gjorde undersøkelser i en bekk der de fant en uidentifisert hårstrikk.

- Man har ønsket å få klarlegge så mye som mulig i denne saken, blant annet tiltaltes bevegelser den natta og i løpet av de to tre-timene før hun skal ha dødd.

- Ikke i Jemtlands natur

Ida Andenæs mener Jemtlands forklaring må legges til grunn all den tid påtalemyndigheten ikke har klart å bevise annet.

- Det er et betimelig spørsmål som jeg synes det var grunn til å sette søkelyset på og som faktisk forklarer det han sier. Han har gitt en detaljert forklaring som jeg mener må legges til grunn, sier hun til Dagbladet.

- Kan det være fordi det er en mulig annen involvert?

- Jeg løftet det i hvert fall som en problemstilling i retten, men kan ikke si noe mer om det, sier Andenæs til Dagbladet.

«I så fall ville ikke Jemtland sagt noe om dette. Det ligger ikke i hans natur», sa Andenæs i sin prosedyre i dag.

- Har valgt å tie

Påtalemyndigheten har heller ikke vært fremmed for at det kan være en mulig forklaring.

- I så fall er det annerledes enn det tiltalte forklarer, og da må man legge hans forklaring vekk og lansere en annen teori knyttet til det.

Likevel var statsadvokaten brutalt ærlig i sin sluttprosedyre i dag.

- Han sier han ikke vil dra andre ned i dritten. Hva annet er det Svein Jemtland er taus om? Hva annet er det han ikke har fortalt oss? Fasiten har vi ikke. Svein Jemtland kan velge å fortelle oss det, men har valgt å tie. Vi må akseptere at vi ikke får svar på det.

Dommen mot Jemtland faller 10. desember i Hedmarken tingrett.