FORTELLER: Iranske Mostafa Ebrahim forteller om de hemmelige operasjonene til den paramilitære gruppa Basij i Teheran. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORTELLER: Iranske Mostafa Ebrahim forteller om de hemmelige operasjonene til den paramilitære gruppa Basij i Teheran. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Paramilitær gruppe kledde seg ut som studenter

Slik opererer Basij i de hemmelige operasjonene i Iran, avslører tidligere medlem overfor Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg ble veldig trist da jeg så hva som hadde skjedd mot den britiske ambassaden i Teheran, sier iranske Mostafa Ebrahim til Dagbladet.

Han var inntil 2007 medlem av den paramilitære organisasjonen Basij i Iran - organisasjonen som er beskyldt for å stå bak regien. Stormingen skal ifølge flere medierapporter ha blitt planlagt av selveste Ayatollah Ali Khamenei, Irans øverste leder.

- Fikk beskjed om å være med Ebrahim har fremdeles bekjente som er medlemmer i organisasjonen.

- Jeg var i kontakt med noen av dem som er uenig i den politiske retningen i Basij. De var sinte og sa til meg at de hadde fått brev fra sikkerhetsavdelingen om at de måtte være med på en demonstrasjon foran den britiske ambassaden, sier Ebrahim.

Videre skal de ha fått beskjed om å komme i sivile klær og ikke bli identifisert som medlem av Basij eller snakke med journalister.

- Om noen spurte, skulle de si at de var studenter, forteller Ebrahim til Dagbladet.

Streng beskjed om ikke å bli avslørt Selv var Ebrahim ansvarlig for overvåkning vest i Teheran, og bekrefter at det var vanlig med beskjeder fra sikkerhetsavdelingen om å måtte delta på demonstrasjoner mot vestlige interesser i Iran.

- Vi fikk streng beskjed om ikke å bli identifisert som medlem av Basji. Dersom opprørspoliti gjorde pågripelser etter internasjonalt press, var det som regel andre som ble tatt og tvunget til innrømmelse. Om noen fra Basji ble pågrepet, ble vi løslatt så raskt vi viste identifikasjonspapirene, sier Ebrahim.

Han er klar på at aksjoner som man så mot den britiske ambassaden i Teheran denne uka nærmest er nødt til å være planlagt fra toppen for at de ikke skal bli slått ned på umiddelbart.

Vitne til tortur og voldtekt Ebrahims rolle i Basij var å ha kontroll over opposisjonelle og deretter sende rapporter videre til en operasjonsavdeling som deretter gikk til pågripelse av dem.

- Da jeg var medlem av Basij var jeg vitne til tortur, voldtekt og vold mot oppisjonelle. Ingen blir tatt for det fordi Basij har mye makt i Iran, og blir støttet av Ali Khamenei. Organisasjonen brukes av ham for å undertrykke politiske motstandere i Iran, sier Ebrahim.

I 2007 brøt han med miljøet han var en del av og ble en avhopper fra det iranske regimet.

STORMET AMBASSADEN: Her stormes den britiske ambassaden i Teheran. Det har framkommet at mange av demonstrantene slett ikke var studenter, men medlemmer av en paramilitær gruppe. Foto: Reuters/Scanpix
STORMET AMBASSADEN: Her stormes den britiske ambassaden i Teheran. Det har framkommet at mange av demonstrantene slett ikke var studenter, men medlemmer av en paramilitær gruppe. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Jeg hadde blitt syk og deprimert av hvordan jeg så at mitt eget folk ble behandlet. Jeg ble med i Basij for å passe på landet mitt, ikke for å se at folket blir torturert og voldtatt. Det er helt uakseptabelt. Jeg ble syk av det, sier Ebrahim.

- Hjalp de som skulle bli tatt Ebrahim kom i kontakt med mange kristne i Teheran og konverterte etter å ha studert bibelen.

- Jeg begynte å kontakte og hjelpe de jeg visste skulle bli tatt av Basij og gjemte unna rapporter som skulle til operasjonsavdelingen. Det var en stor fare for meg, sier han til Dagbladet.

Han forteller at flere etterhvert begynte å bli mistenksomme på ham. Blant andre hans egen onkel, som hadde en sentral rolle i Basij, begynte å få nyss om hva han hadde gjort.

Ebrahim skal fortelle om hvorfor han konverterte og om sine drømmer i serien «Underveis» på NRK 1 i desember. Han er blant flere iranske konvertittene som håper på oppholdstillatelse her.

SATTE FYR PÅ KJØRETØY: Her står en diplomatbil i brann inne på ambassadeområdet i Teheran. Foto: Reuters/Scanpix
SATTE FYR PÅ KJØRETØY: Her står en diplomatbil i brann inne på ambassadeområdet i Teheran. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer