Paranoid Clinton forteller om sju kvinner

WASHINGTON (NTB): President Bill Clinton forklarte seg under ed om forholdet til sju kvinner han ikke er gift med, da han ble avhørt i forbindelse med Paula Jones-saken. Presidentens vitneprov er lekket til pressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene anklager hverandre gjensidig for å stå bak presselekkasjene.

Clinton sa i avhøret, som ble foretatt av Paula Jones' advokat, at alle beskyldningene mot ham - fra drap via kokainhandel til sex - hadde gjort ham så paranoid at han gjorde notater etter samtalen med en gammel venn og gjemte dem under skrivebordet sitt i Det ovale kontor.

Vennen var Dolly Kyle Browning, som gikk på gymnaset med Clinton og påstår at hun hadde et seksuelt forhold til ham i tre tiår. Hun har ikke påstått seg trakassert og dommeren i Paula Jones' søksmål bestemte derfor at hennes historie ikke er relevant.

Klassefest

Den kom likevel opp i avhøret 17. januar, da presidenten fortalte at han traff Browning på en klassefest i juli 1994, to måneder etter at Jones saksøkte ham. Ifølge Clinton beklaget eks-venninnen seg høylydt over at de aldri hadde hatt sex og truet med å skrive en bok der hun likevel påsto akkurat det.

- Han lyver og har begått mened, sa Browning til Washington Post i dag. Hun hevder at det var presidenten som tok kontakt med henne og at de snakket sammen i tre kvarter, blant annet om hans forhold til Gennifer Flowers.

Gennifer Flowers er den eneste av kvinnene Clinton innrømmet å ha hatt sex med. Ifølge presidenten skjedde det ved en anledning. Flowers har fortalt om hyppige stevnemøter i 12 år.

Bekreftet gaver

Jones' advokater forhørte også USAs president om hvorfor han angivelig ofte besøkte en gift kvinne i Little Rock mens mannen hennes var borte, og hvorfor han møtte en annen i kjelleren på guvernørboligen svært tidlig om morgenen. Clinton ble også utspurt om forholdet til en kvinne han utnevnte til dommer og en annen hvis mann han gjorde til ambassadør i Sveits.

Presidenten bekreftet at han forærte unge Monica Lewinsky gaver, men at initiativet kom fra hans sekretær Betty Currie. Han bekreftet at han har sagt om attraktive kvinner at de har et «kom hit-utseende», men benektet at han ba en livvakt sjekke navnene på kvinner han la merke til fra talerstolen.

Da han var guvernør i Arkansas i 1988, vurderte Clinton å stille som presidentkandidat, men trakk seg etter at uvørent privatliv torpederte en annen demokrat, Gary Hart. Ifølge Clinton spilte imidlertid sexrykter liten rolle for hans beslutning. Det var bekymring for hans åtte år gamle datter Chelsea, sammen med en følelse av at han selv ikke var moden for utfordringen, som var avgjørende. Dessuten mente ektefelle Hillary at 1992 ville bli et bedre år for demokratene. Det viste seg å stemme.

Lekket med hensikt

De detaljerte referatene Washington Post har brakt de siste to dagene, må være lekket med hensikt. Clintons advokat Robert Bennett mener opplysningene stammer fra presidentens fiender, altså enten fra Paula Jones' hjelpere eller fra spesialetterforsker Kenneth Starr.

Starr ville ta en fryktelig risiko om hans stab brøt loven ved å gi fra seg opplysninger fra etterforskningen. Derfor antyder Jones' advokater at lekkasjen stammer fra Clintons nærmeste krets, og at hensikten er å ta brodden av de fleste sensasjoner før søksmålet hennes kommer for retten, og samtidig gi tydelige signaler til de som forhøres av Starrs storjury om presidentens posisjoner.

FRASTØTENDE:</B> President Clintons advokat, Robert Bennett, mener lekkasjene av presidentens vitneavhør var en «frastøtende og uetisk handling».