Været

Paraply- og solbrillevær

Om du skal gjøre deg klar til helga og tida som kommer, er det bare å legge fram antrekk som tåler både sol og regn.

FIN BLANDING: Det blir ikke like store vannmengder på en gang i helga eller kommende uke, ifølge Meteorogisk institutt. Gjør klar både solbriller og paraply, melder meteorologen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FIN BLANDING: Det blir ikke like store vannmengder på en gang i helga eller kommende uke, ifølge Meteorogisk institutt. Gjør klar både solbriller og paraply, melder meteorologen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Vi har allerede passert midten av august, de fleste skolene er åpne - og årets ferie er over, for de aller fleste. Forhåpentlig kan litt godvær hjelpe oss inn i hverdagen. Hva ser du, herr meteorolog?

- August er fremdeles en sommermåned og det blir greie temperaturer de fleste steder i landet. Typisk norsk sommervær, sier Martin Granerød, meteorolog i Meteorologisk institutt.

Greie temperaturer

Etter at mange nordmenn har feriert i et rekordvarmt Europa, er det kanskje lett å glemme hva typisk norsk sommervær gjerne handler om: Lavtrykk.

- Både helga og neste uke blir det lavtrykkspreget vær, som jo betyr en ustabil og skiftende værtype. Så ustabilt over hele landet, forteller Granerød.

- Betyr det at høsten allerede er i gang?

- Nei, det er for tidlig. Det blir forholdsvis varmt og greie temperaturer. Pluss-minus 20 grader i store deler av landet. Både Østafjells og på Vestlandet og Indre strøk av Troms og Finnmark, sier han.

SOL OG PARAPLY: Forbered deg på det meste, værmessig, over hele landet. Det skal både skinne sol og komme regn. Foto: NTB
SOL OG PARAPLY: Forbered deg på det meste, værmessig, over hele landet. Det skal både skinne sol og komme regn. Foto: NTB Vis mer

Utrygt i grensetraktene

I helga vil det være en god del skyer og skiftende værtype på Sørlandet og Østlandet.

- Særlig lørdag ser relativt fin ut, og det kan være temperaturer opp mot noen og tjue grader. Ellers blir det skiftende og lavt skydekke, og det er nok noen som får lokal tåke, særlig tidlig på dagen, ifølge Granerød.

I grensetraktene mot Sverige kan folk oppleve kraftige regnbyger, lyn og torden, melder meteorologen.

- På Vestlandet vil lavtrykket prege været gjennom helga. Det vil være lange perioder med skyet vær, regn og regnbyger, men det blir litt sol i starten av helga, sier Granerød.

Grått og kjedelig

Trøndelag slipper unna mesteparten av regnet, men delvis skyet vær og temperaturer rundt 15-16-grader i helga.

- Noen perioder med spredte regnbyger kan også komme, sier han.

Går vi nordover, vil folk i Nordland få lengre perioder med skyet vær.

- Det blir grått og med litt kjedelig regn. Temperaturer er ikke så verst, et sted mellom 17 og 19 grader hele helga, sier han.

Troms og Finnmark starter helga forholdsvis bra. Lettere skydekke og ganske bra fredag. Det kan også bli lange perioder med sol.

- I helga blir det skyet vær, regn og regnbyger. Men fine temperaturer og gradvis bedre vær utover dagen.

BLOOPER: Meteorologen til ABC 7 Chicago, Greg Dutra, fikk seg en skikkelig overraskelse da han skulle melde været 4. august. Video: Instagram: @Pubity / @dutraweather. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Paraply og solbriller

Om vi ser hele Norge, alt i alt, melder meteorologen altså at det ikke blir «så veldig spennende vær», men med lavtrykk, mye skyer og fuktighet.

- Det blir en helg med både paraply og solbriller de fleste steder, sier han.

- Hva så med kommende uke?

- Den starter i litt samme dur som helga. Vi ser mye lavtrykkspreget vær, mye skyer og fuktighet. Det blir mye regn og regnbyer i store deler av landet, men også perioder med lettere vær og litt sol, svarer han.

- Grunnen er at det ikke er noen stabile høytrykk i nærheten. Det nærmeste høytrykket er godt uti havet, vest for Portugal - og dermed langt unna oss, sier Granerød.

Og oppfordrer hovedstadens skolestartere til å gjøre klar alt fra sommerklær til paraply, støver og regnjakke.

- Men det er håp om at vi får et høytrykk mot slutten av uka, sier han, og spår enda litt:

- Jeg tror heller vi får mye fint vær enn en veldig våt start på høsten. Men det er foreløpig for tidlig å slå det fast.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer