Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Parasitten forvandler honningbier til «Zom-bier»

Har merkelig oppførsel før de dør.

 OPPFØRER SEG MERKELIG. Honningbier i USA har blitt infisert med parasitter. Foto: Scanpix
OPPFØRER SEG MERKELIG. Honningbier i USA har blitt infisert med parasitter. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere mener å ha funnet ut at stadig flere honningbier i USA har begynt å opptre rart rett før de er i ferd med å dø.

Entomologen John Hafernik ved delstatsuniversitetet i San Fransisco oppdaget allerede i 2008 at det var noe mystisk som skjedde med biene på campus. Han kom over bier som fløy i sirkler langs fortauet rett før de segnet om og døde.

I ukevis plukket han opp slike bier og plasserte dem i et hetteglass med planer om å mate dem til pinnedyret sitt.

Men noen uker senere la han merke til at at glasset var full av brune larver, og konkluderte med engang at biene måtte være infiserte.

- Det store spørsmålet var om dette kun hadde skjedd med bier i San Francisco, eller noe som fant sted over hele landet, men som enda ikke har blitt undersøkt av biologer, sier han til New York Times.

Oppretett «Zombee»-database Hafernik ba frivillige over hele landet om hjelp til å finne ut om dette også hadde skjedd andre steder i landet. Tilbakemeldingene lot ikke vente på seg, og til nå har det blitt gjort 800 observarsjoner av «Zombie-biene». Funnene har blitt lastet opp databasen ZomBee Watch.

Sammen med flere kollegaer fant Hafernik flere bier som oppførte seg merkelig. De fløy fra bikubene i løpet av natta, noe de vanligvis aldri gjør, for deretter å sirkle rundt lamper. Etter sirklingen falt biene på bakken og begynte å gå merkelig før de bukket under.

Forskerne har kommet fram til at det er parasitten Apocephalus borealis som står bak bienes merkelig oppførsel før de dør.

Parasitten bruker noe som kalles en ovipositor, en slags kanyle, for å injisere sine egg i magen til honningbien. En uke etter infisering blir eggene til larver, de dreper bien før de deretter kommer ut gjennom kroppen til vertsdyret.

Ingen overlever - Så vidt vi vet er dette en dødsom. Vi kjenner ikke til bier som har overlevd etter å ha blitt infisert av disse parasittene, sier Hafernik.

Så mange som 80 prosent av alle bikbuene entomologen undersøkte var smittet av parasittene.

- Å forstå hvordan infeksjonen sprer seg til andre kolonier er viktig fordi det er ikke hovedgrunnen til at det blir færre bier i landet, men de får en allerede sårbar biekoloni til å kollaspe, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media