TIL RETTEN: Arbeidstakerorganisasjonen Parat krever at Norwegians morselskap skal ha et reelt arbeidsgiveransvar for de ansatte. Pilotenes tilknytning til morselskapet var selve konfliktkjernen i streiken tidligere i år.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TIL RETTEN: Arbeidstakerorganisasjonen Parat krever at Norwegians morselskap skal ha et reelt arbeidsgiveransvar for de ansatte. Pilotenes tilknytning til morselskapet var selve konfliktkjernen i streiken tidligere i år. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Parat saksøker Norwegian

Mener morselskapet skal ha arbeidsgiveransvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 28. februar gikk pilotene ansatt i datterselskapet til Norwegian Air Shuttle (NAS), Norwegian Air Norway (NAN), ut i en elleve dager lang storstreik som lammet store deler av Norwegians innenrikstrafikk.

Tilknytningen til morselskapet var selve kjernen i konflikten som førte til streiken. Pilotene krevde en ansettelse i morselskapet Norwegian Air Shuttle framfor Norwegian Air Norway, streiken endte med at pilotene fikk en sterkere binding til morselskapet, men under streiken i mars varslet arbeidstakerorganisasjonen Parat søksmål mot Norwegian. I dag leverte fagorganisasjonen en stevning til tingretten.

- Pilotene som er organisert i Parat aksepterer at de formelt er ansatt i datterselskapet, men hevder morselskapet også har et reelt arbeidsgiveransvar for de ansatte, skriver Parat i en e-post til Dagbladet.

Ventet på rettsavgjørelse En av de avgjørende årsakene til at Parat nå velger å ta Norwegian for retten, er en dom avsagt av Asker og Bærum tingrett forrige uke.

SAKSØKER: Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SAKSØKER: Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Tingretten slo fast at flyselskapet Norwegian må betale 530 000 kroner i erstatning til en pilot som ble skadd i en ulykke. Det ble også slått fast at både morselskap og datterselskap har arbeidsgiveransvar, ifølge NTB.

Det er dette prinsipielle spørsmålet Parat nå ønsker å få svar på fra tingretten.

- Etter at vi varslet søkmål under streiken ble pilotene på nytt overført til flere nye datterselskap under Norwegian Air Norway. Uavhengig av alle disse selskapskonstruksjonene mener vi morselskapet opptrer som reell arbeidsgiver da de drifter fly og utfører en rekke administrative tjenester. De har flyttet de ansatte over til datterselskaper, men leier dem tilbake for å gjøre den samme jobben som de alltid har gjort, sier advokat i Parat, Christen Horn Johannessen.

MØTTES TIL DEBATT: Bjørn Kjos og Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud i NRK-studio under streiken.


Foto: Øistein Norum Monsen
MØTTES TIL DEBATT: Bjørn Kjos og Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud i NRK-studio under streiken. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Vi tar søksmålet til etteretning og vil avgi svar til retten når den tid kommer, skriver kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i en SMS til Dagbladet.

Flyttet på ansatte Leder i Parat Hans-Erik Skjæggerud sier han i denne saken ønsker en prinsipiell dom som avklarer arbeidstakernes rettigheter.

- Det er uakseptabelt at Norwegian og Bjørn Kjos kan flytte rundt på ansatte i enhver konfliktsituasjon og med det unndra seg forpliktelser ansatte har opparbeidet seg gjennom mange år, sier Skjæggerud.

Både Skjæggerud og advokat Johannessen peker på at Bjørn Kjos og Norwegian under streiken besluttet å etablere tre skandinaviske datterselskaper, ett for hvert land.

Skjæggerud mener også slike grep som Norwegian gjorde under streiken, og det prinsipielle spørsmålet som fagforeningen nå tar til retten, berører langt flere yrkesgrupper enn flygere. Flere arbeidsliveskperter uttrykte det samme overfor Dagbladet da streiken sto på for fullt i mars. 

- Stor relevans Parat har avventet dom piloterstatningssaken i Asker og Bærum tingrett, og har i dag avgjort at de tar saken til retten på vegne av sine medlemmer.

-  Det er vi glad for å få bekreftet det som var vår påstand i den saken som er behandlet av tingretten. Den har stor relevans opp mot det søksmålsvarselet vi har sendt til Norwegian, sa leder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud, til Dagbladet, like etter at dommen ble kjent.

- Det som er interessant her er at retten helt klart sier at morselskapet NAS utøver reelle funksjoner som arbeidsgiver, og derfor anses som nettopp det. Det er en bekreftelse på det vi har påstått hele tida, nemlig at NAS er den reelle arbeidsgiver, sa han.

Norwegian selv mener imidlertid ikke dommen fra forrige uke nødvendigvis har betydning for de krav som ble framsatt av Parat under storstreiken tidligere i år.

- Dette er en enkeltsak fra flere år tilbake som ikke nødvendigvis har betydning for de krav som ble framsatt under streiken, skrev kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian i en kommentar til Dagbladet like etter at dommen ble kjent.