Parer seg med døde hunnfluer

Spesielle dufter får hannfluene i hjemmet ditt til å begå nekrofili mot døde hunnfluer.

HYPNOTISERT: Stoffene som frigjøres etter en hunnflue dør, gjør det umulig for hannfluene å holde seg unna kadaveret. Foto: Shutterstock
HYPNOTISERT: Stoffene som frigjøres etter en hunnflue dør, gjør det umulig for hannfluene å holde seg unna kadaveret. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

En spesiell sopp som frigjør ulike dufter gjør det vanskeligere for hannfluene å holde seg unna døde hunnfluer.

En gruppe forskere fra Københavns Universitet har i samarbeid med Sveriges Landbruksuniversitet i Alnarp publisert en studie som kan få de fleste av oss til å se på husflua med et ekstra tvilsomt blikk.

Det viser seg nemlig at en helt spesiell sopp frigjør ulike dufter som gjør det vanskelig for hannfluene å holde seg unna døde hunnfluer.

Desto lengre fluene blir liggende, jo større blir tiltrekningen, ifølge studien.

Fortryllende duft

Studien konkluderer med at soppen overlever ved å infisere hunnflua. Etter seks dager blir fluen spist opp fra innsida og ut.

Denne prosessen frigjør stoffer som kalles «sesquiterpenes».

Det er ifølge forskerne disse duftene som gjør det umulig for hannfluene å holde seg unna de døde kroppene.

Kjønnssykdom

Studien mener at soppen smitter akkurat som en kjønnssykdom, hannfluene blir først smittet etter at de har paret seg.

Lektor Henrik H. De Fine Licht hos instituttet for miljø og plantevitenskap ved Københavns universitet synes dette er interessant.

- Soppen er en sann mester i manipulasjon, det er ganske fascinerende, sier han i en pressemelding gjengitt av den danske avisa BT.

Licht mener at man kan bruke denne nye kunnskapen til egen fordel.

Ifølge lektoren burde man kunne bruke disse stoffene til å tiltrekke og lokke hannfluer inn i fluefeller istedenfor at de går til døde hunnfluer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer