Bunnen er passert innenfor oljeservice, mener Pareto-analytiker Synnøve Gjønnes. Foto: Finansavisen
Bunnen er passert innenfor oljeservice, mener Pareto-analytiker Synnøve Gjønnes. Foto: FinansavisenVis mer

KRISEN I OLJEINDUSTRIEN

Pareto-analytiker: - Oljebunnen er passert

– Igangsettelse av nye prosjekter og ordre-inntak vil være av de viktigste aksjetriggerne på kort sikt, sier Pareto-analytiker Synnøve Gjønnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) Da Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge ønsket forsamlingen velkommen til fjorårets Pareto-konferanse, hadde oljeserviceaksjene falt for tredje året på rad. Når Bjørge går på talerstolen i dag ser det noe bedre ut, skriver Finansavisen.

Den norske oljeserviceindeksen står nå i 225,57 poeng, og det er drøye 20 prosent høyere enn på samme tidspunkt i fjor.

Oljeserviceanalytiker Synnøve Gjønnes i Pareto mener ifølge avisen at det meste tyder på at bunnen er passert for sektoren og at aktivitetsnivået skal opp. Hovedårsaken er at etter tre år med kutt i budsjettene har oljeselskapene nå en positiv kontantstrøm på dagens oljepris.

- Dette gir økt fleksibilitet til igangsettelse av nye prosjekter, som vil være positivt for offshoreoljeservice. Flere tidlige indikatorer som tidligfasestudier av nye prosjekter, økt jackup- og seismisk aktivitet peker oppover. Igangsettelse av nye prosjekter og ordreinntak vil være av de viktigste aksjetriggerne på kort sikt, sier hun, ifølge Finansavisen.

Høy rabatt

De seneste månedene har likevel sentimentet for oljeserviceaksjer kommet kraftig ned primært på grunn av en volatil oljepris og økt usikkerhet rundt aktivitetsnivået. Pareto og Gjønnes foretrekker i dag oljeserviceselskaper med god balanse og positiv kontantstrøm.

– Vi mener at flere av disse aksjene handles med en høy rabatt til underliggende verdier. Om markedet forbedrer seg, vil man kunne få en reprising. Vi mener imidlertid at det fortsatt er litt for tidlig å kjøpe selskaper med mye gjeld og som vil trenge tilførsel av ytterligere likviditet.

Innenfor oljeservice er det ifølge Pareto subseasektoren som peker seg ut som den mest attraktive, gitt at selskapene har lite gjeld og et relativt høyt aktivitetsnivå, skriver avisen.

– Nordsjøen kommer til å være en viktig driver for aktivitetsnivået i sektoren de neste årene, mye drevet av Statoil med store utbygginger som Johan Castberg og Snorre 2040. Selskaper som har eksponering mot Nordsjøen, som Subsea 7 og Aker Solutions, er ventet å få en høy andel av dette arbeidet.

Klokkertro på Subsea 7

Blant oljeserviceaksjene er det Subsea 7, TGS Nopec og Odfjell Drilling som står på topp på Paretos anbefalingsliste.

Andre økonominyheter:
- Aksjen bør suspenderes
Stenshagen selger Holmenkollen-villa