Pareto-ansatte delte 1,3 mrd. - kunder taper en halv mrd. på flykonkurs

Fondskunder i Forte og MP Pensjon er blant taperne etter at Wow Air måtte legge ned. Pareto-kunder skjøt inn 580 millioner til flyselskapet i fjor høst.

IKKE RUTINESVIKT: Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge har ikke holdepunkter for rutinesvikt eller at informasjon er holdt skjult etter at Pareto-lånet er nær null verdt kun seks måneder etter at det ble lagt ut. Foto: Iván Kverme / Finansavisen.
IKKE RUTINESVIKT: Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge har ikke holdepunkter for rutinesvikt eller at informasjon er holdt skjult etter at Pareto-lånet er nær null verdt kun seks måneder etter at det ble lagt ut. Foto: Iván Kverme / Finansavisen.Vis mer

(Finansavisen): Tirsdag skrev Finansavisen om Pareto Securities, der de ansatte deler over 1,3 milliarder kroner. Samtidig falt omsetningen i meglerhuset fra 2,1 milliarder kroner i 2017 til 1,73 milliarder kroner i 2018.

Toppsjef Ole Henrik Bjørge i Pareto viser særlig til et tøft 4. kvartal som grunn til den fallende omsetningen.

- Avslutningen på 2018 var krevende for kapitalmarkedene. I lys av dette er vi godt fornøyd med at partnere, ansatte og eiere i Pareto Securities deler over 1,3 milliarder kroner før skatt, i form av fast og variabel godtgjørelse samt aksjeutbytte, uttalte Bjørge til Finansavisen.

Torsdag skriver Finansavisen at Pareto-kunder taper 500 millioner kroner på konkursen til flyselskapet Wow Air.

Bokfører tap

- Nordic Bond Pricing setter kursen til 15 prosent av pari, sier porteføljeforvalter Arne Eidshagen i Forte Fondsforvaltning til Finansavisen.

Han investerte fem millioner kroner i Wow Air-obligasjonen, men må allerede etter et knapt halvår bokføre et tap på 4,25 millioner da dagens verdi kun utgjør 750.000 kroner.

- Dagens kurs indikerer forventning om lav recovery. Det er lett å tenke seg at merkenavn og kundedata er det som utgjør verdiene i selskapet i dag, sier Eidshagen videre.

Forte, MP og Wilhelmsen

I går la Eidshagen siste hånd på sin månedsrapport til kundene i fondet Forte Kreditt. Der forteller han ifølge avisen at Wow Air senket verdien av fondet med hele 1,13 prosent i mars. Til sammenligning hadde fondet i hele 2018 en samlet avkastning på 3,3 prosent.

Forte er synlig som én av investorene i Wow Air-obligasjonen, og Eidshagen har vært med i en obligasjonseierkomité som har hatt som formål å ivareta obligasjonseiernes interesser.

Finansavisen er kjent med at også MP Pensjon har en andel av obligasjonen, og at denne skal være større enn Fortes.

I tillegg skal også Wilhelmsen-selskapet Toluma ha investert i Wow Air-obligasjonen i fjor høst.

Pareto: - Alltid uheldig

Hos Pareto er de lei seg for den raskt forverrede investeringen for kundene.

- Det er alltid uheldig når en utsteder får problemer kort tid etter at en obligasjon er plassert i markedet, sier juridisk direktør Ole Wetlesen Borge i en kommentar til Finans­avisen.

Andre økonominyheter:

Skattemeldingen: - Det kan bli en kostbar affære
- Da kan renten komme til å bite sterkere
Rema 1000 skuffet inn 62 milliarder