Parfyme- nekt på jobben

Aftenposten-ansatte blir bedt om å droppe go\'lukta når de skal på jobb. Den er nemlig ikke like god for alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Aftenposten, kalt «Tanta i Akersgata» mens de fortsatt holdt til der, var det liten tvil om hva de ansatte snakket om i går: Parfymelukta i det åpne kontorlandskapet er for sterk for allergikerne, så ledelsen ba de ansatte om å droppe godlukta på jobb.

Vondt for noen

«Godt lukter det, men vondt er det for noen (...) Det er flere i Aftenposten som har parfymeallergi - og som uavhengig av hverandre har tatt opp dette som svært plagsomt for dem i arbeidshverdagen,» skriver administrerende redaktør Solveig Jølstad på bedriftens intranett, ifølge fagbladet Journalisten.

-  Derfor henstiller vi de ansatte om å ta hensyn til sine kolleger og ikke bruke parfyme og aftershave på jobben, sier Jølstad til Dagbladet.

-  Aftenpostens ansatte bruker verken mer eller mindre parfyme enn andre mennesker, men parfymelukt er en utfordring i et åpent landskap der folk kan sitte tett på hverandre, sier Jølstad, som til vanlig bruker en moderat dose Gucci-parfyme.

Ifølge en undersøkelse gjengitt av Norges Astma- og Allergiforbund, plages to av fem dansker av parfymelukt. Ca. tre prosent er så hardt rammet at de kan få problemer med å jobbe.

-  Vi antar at situasjonen i Norge likner. Dette er et økende problem. Flere arbeidsplasser bør vurdere å innføre liknende tiltak, sier konstituert generalsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund, Tonje Waaktaar Gamst.

Samme måte som røyk

 NESE FOR NYHETER: Klubbleder Håkon Letvik gir journalistkollegene Trine Hay (t.v) og Sylvi Leander godkjent på luktefronten. I går fikk de oppfordring om å kutte parfymen på jobb. Foto: Ole C.H. Thomassen
NESE FOR NYHETER: Klubbleder Håkon Letvik gir journalistkollegene Trine Hay (t.v) og Sylvi Leander godkjent på luktefronten. I går fikk de oppfordring om å kutte parfymen på jobb. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

-  De fleste større arbeidsplasser har ansatte med denne typen plager, sier professor i allergologi og lungemedisin, Kai Håkon Carlsen. Ifølge professoren er det astmatikere som er mest utsatt for sterk parfymelukt.

Lukta påvirker slimhinnene, og kan føre til tung pust på samme måte som sigarettrøyk.

Forekomsten av astma i Norge er økende, og Carlsen forteller at mellom to og fem prosent av den norske befolkningen har alvorlig astma.

-  Det er denne prosentandelen som vil bli mest plaget av parfyme. De kan merke plagene så fort de går på kino eller på utesteder, sier Carlsen.

LO-sekretær Trine Lise Sundnes er positiv til at arbeidsplasser oppfordrer ansatte til å kutte ut godlukta.

-  Hvis man har allergikere på arbeidsplassen, må man legge til rette for disse, sier hun.

-  Vasker meg

Det er redaksjonsklubben i Aftenposten som tok opp problemstillingen, etter henvendelser fra flere allergikere. Det er kommet flest positive reaksjoner, men ikke alle er like fornøyde.

-  Noen synes at dette tiltaket er litt for pirkete, innrømmer klubbleder Håkon Letvik.

-  Men de fleste synes det er greit. Det dreier seg om å vise hensyn, sier klubblederen.

-  Bruker du parfyme selv?

-  Jeg vasker meg, jeg, smiler Letvik.