Paris-bakmannens far i januar: - Han har brakt vanære over familien vår. Livene våre er ødelagt

Fikk med seg lillebroren (13) til Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fransk politi mener den 28 år gamle belgieren Abdelhamid Abaaoud er hjernen bak terrorangrepene mot Paris.

Det er ikke første gang han pekes ut som terrorbakmann. I januar i år ble han etterlyst og omtalt som mannen som hadde planlagt et angrep på belgiske politifolk. Belgisk etterretning avverget angrepet, og to menn ble drept i en aksjon.

I SYRIA: Bildet av den den gang 13 år gamle gutten ble publisert i en rekke internasjonale medier i fjor.
I SYRIA: Bildet av den den gang 13 år gamle gutten ble publisert i en rekke internasjonale medier i fjor. Vis mer

I et intervju med IS' propgandamagasin Dabiq tidligere i år sa Abaaoud at han ble stoppet av politiet i Belgia etter den mislykkede terroraksjonen.

- Jeg ble stoppet av en politimann, men han kjente meg ikke igjen. Navnet og bildet mitt var i nyhetene, men likevel kunne jeg bo i Belgia og planlegge aksjoner mot dem, og lykkes med å dra tilbake hit etterpå, hevder han.

Fortvilet far Etter den mislykkede aksjonen og etterlysningen av ham ble 28-åringens far, Omar Abaaoud, intervjuet av den belgiske avisa Het Laatste Nieuws. Faren var da fortvilet over sønnens livsvalg.

- Hvorfor vil han drepe uskyldige belgiere? Familien vår skylder dette landet alt. Vi har hatt et fint liv her. Han har brakt vanære over vår familien vår. Livene våre er ødelagt, sa han i intervjuet.

Omar kom til Belgia for omtrent 40 år siden. Han jobbet først i en gruve, før han tok over en klesbutikk. Også sønnen har jobbet i butikken.

- Han var aldri et vanskelig barn. Han var en god selger. Men plutselig dro han til Syria.

28-åringen, som av IS omtales som Abu Omar Soussi, er også beskyldt for å ha lurt sin 13 år gamle lillebror til å slutte seg til IS i Syria.

- Jeg vil aldri tilgi Abdelhamid for det, sa Omar Abaaoud i intervjuet i januar.

- Bøddel Ifølge den franske nettavisa Linternaute har 28-åringen hatt en rolle som bøddel i IS, og han skal ha vært flere perioder i Syria. Belgiske medier har også publisert en video hvor han angivelig kjører lik til en massegrav.

Abaaoud blir også koblet til 26-åringen som i august gikk til angrep med angrepsrifle, pistol og kniv på et hurtigtog fra Amsterdam til Paris. Mannen ble stoppet av to amerikanske soldater i sivil, som tilfeldigvis var på toget.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Abaaoud er fra Molenbeek i Belgia, hvor politiet i dag har gjennomført flere væpnede aksjoner.