Paris' borgermester knivstukket i natt

PARIS (Dagbladet.no): Bertrand Delanoë, den 52 år gamle sosialistiske borgermesteren i Paris, ble overfalt av en 39 år gammel mann og stukket med kniv i magen klokka 2.30 i morges. Skadene er ikke livstruende. Motivet er foreløpig ukjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen kastet seg over Delanoë og stakk ham i magen med stor kraft. Delanoë befant seg i festsalen i rådhuset i Paris, midtpunkt for den store festen «Hvit natt i Paris»

Delanoë fikk den første behandlingen på åstedet før han ble transportert til sykehuset La Pitié-Salpjtrihre og øyeblikkelig operert. Før han ble operert var Delanoë ved bevissthet og ville forsikre seg om at festen gikk videre.

Tilstanden er ifølge legene ikke livstruende. En anonym beundrer la ned en bukett gule tulipaner foran sykehuset i dag tidlig. Det var der prinsesse Diana døde.

Ikke livvakter

Gjerningsmannen ble øyeblikkelig lagt i bakken av sikkerhetsvaktene i rådhuset, for som vanlig hadde ikke Delanoë livvakter. Mannen ble ført til kriminalbrigadens lokaler i 36, Quai des Orfhvres. Han har hittil forholdt seg taus under avhørene. Han vil bli undersøkt av psykiatriske eksperter. 39-åringen er en gammel kjenning av politiet for narkotika- og voldssaker. Et vitne hørt ham si: «jeg visste at jeg ikke burde komme hit» før han overfalt Delanoë.

Delanoë skulle akkurat til å forsikre seg om at sikkerheten på festen var som den skulle. «Hvit natt i Paris» var et enestående tilbud til pariserne, med en rekke happenings rundt om i byen og gratis adgang hele natta til diverse monumenter. Den samlet ifølge rådhuset 350 000 mennesker.

Gest

- Det var en vennskapsgest fra Delanoë, og det er trist at han skulle bli straffet slik, sa en pariserinne. Chirac, som selv var offer for et attentatforsøk 14. juli, tok på det sterkeste avstand fra denne «rystende gesten» og ønsket Delanoë god bedring. Chirac var selv borgermester i Paris i en årrekke, inntil han ble valgt som president i 1995.

Overfallet vil gi nye argumenter til Chiracs regjering som har satset voldsomt på sikkerhet og som nettopp la fram en ny lov som oppretter flere nye lovbrudd og som gir politiet ytterligere midler og rettigheter.

vibeke.knoop.rachline@dagbladet.no