Paris går til venstre

Paris: Venstresiden ligger an til å erobre ordførerposten i Paris for første gang på 130 år. Søndagens kommunevalg ble likevel ingen rød bølge til støtte for sosialistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosialistpartiet og kommunistpartiet, som har gjort felles sak på landsbasis, lå søndag kveld an til å få mellom 32 og 36 prosent av stemmene i Paris. Dermed har venstresidens kandidat Bertrand Delanoe gode sjanser til å overta jobben som ordfører etter neste valgomgang 18. mars. Delanoe er homofil og betegnes ellers som en ganske grå kandidat.

Høyresiden gjorde samlet sett et bedre valg enn ventet, men led under en dyp splittelse. Den offisielle kandidaten Philippe Seguin fikk mellom 23 og 27 prosent. Den uavhengige kandidaten Jean Tiberi, som nå er ordfører, lå an til å få mellom 11 og 14 prosent. Samme resultat får De grønne, som kommer til å bli en viktig støtte for Delanoe i neste valgomgang.

Nederlag

Dersom resultatet blir bekreftet i neste valgomgang om en uke, vil det være et stort nederlag for Frankrikes president Jacques Chirac og et dårlig utgangspunkt foran neste års presidentvalg. Chirac var selv ordfører i Paris i 18 år fra 1977 til 1995, men både hovedstaden og ordfører Tiberi har vært ridd av skandaler de siste årene.

Franske kommentatorer var før valget enige om at dersom Paris går til venstre og får en sosialistisk ordfører, er det i første rekke Chiracs feil. Selv om han ikke har blandet seg direkte inn i valgkampen, har han blant annet avgjort valget av partiets kandidat til ordførervervet.

Valget av Jean Tiberi som Chiracs etterfølger i ordførerstolen i Paris da han ble president i 1995, blir i dag vurdert som en avgjørende taktisk bommert.

Triumfen uteble

Til tross for venstresidens framgang i Paris, ble kommunevalget ellers ingen stor triumf for sosialistpartiet og statsminister Lionel Jospin. Den høyt profilerte sosialministeren i hans regjering, Elisabeth Gigou, mislyktes i sitt forsøk på å vinne ordførervervet i Avignon.

Frankrike har over 36.000 kommuner, med fra 50 til 2,5 millioner innbyggere, og velger i to omganger over 40.000 kommunerepresentanter.

(NTB)

Bildetekst(er):

Det ser dårlig ut for Frankrikes konservative president Jacques Chirac etter kommunevalget søndag, der valgdagsmålingene viser at sosialistene blant annet leder i Paris.

(Foto: SCANPIX/AP) (Breddebilde)

SEIRER:Sosialistenes kandidat Bertrand Delanoe forlaterm vlaglokalet. Han blir trolig den franske hovedstadens første sosialistiske borgermester siden Pariskommunen i 1871.