Paris «gynger, men synker ikke»

Eiffeltårnet kommer sterkt tilbake etter å ha vært stengt i tre dager.

TRICOLOR: Eiffeltårnet opplyst av de franske fargene etter å ha vært stengt i tre dager. Foto: REUTERS / Benoit Tessier / NTB scanpixREUTERS/Benoit Tessier
TRICOLOR: Eiffeltårnet opplyst av de franske fargene etter å ha vært stengt i tre dager. Foto: REUTERS / Benoit Tessier / NTB scanpixREUTERS/Benoit TessierVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg utviklingen i Paris i vårt livestudio

(Dagbladet): Eiffeltårnet åpnet igjen mandag etter å ha vært stengt i tre dager siden terroren rammet Frankrikes hovedstad, melder NTB.

Beslutningen om å stenge ble tatt lørdag, dagen etter at 129 personer ble drept i terrorangrep på sju ulike steder i Paris.

Nå skal tårnet lyses opp i de franske fargene og med påskriften «Fluctuat nec mergitur» - Paris' eget ordspråk, som kan oversettes med «gynger, men synker ikke».

Frankrike og Paris har ingen planer om å gå til grunnen. De skal nå intensivere kampen mot IS for å beskytte sitt folk og egne verdier.

- Det vi nå beskytte er vårt land. Men vi beskytter også noe mer. Vi beskytter våre verdier, sa den franske presidenten François Hollande i en uttalelse lørdag.

Verden belyst av tricolor En rekke signalbygg rundt om i verden har vært belyst med de franske fargene i helga, blant dem operaen i Sydney, One World Trade Center i New York og Ishavskatedralen i Tromsø, skriver NTB.

Også på Facebook har utrolig mange byttet sitt Facebook-bilde. Facebook gjorde det mulig for sine brukere å legge på et tricolor-filter på sine profilbilder i solidaritet for Frankrike. Men det fikk også mange til å reagere.

Samtidig er sikkerheten ved franske ambassader og andre bygninger i utlandet trappet opp. Tiltakene omfatter blant annet skoler og kultursentre.

Tusenvis av soldater og politifolk er blitt utplassert rundt omkring i landet for å vokte offentlige bygninger. Det er også innført skjerpet grensekontroll.

Franskmenn har drept franskmenn Terrorangrepene i Paris beskrives som det verste angrepet mot Frankrike siden andre verdenskrig. Minst 129 mennesker mistet livet. 89 av dem mistet livet i massakren på konserthuset Bataclan.

I aksjonen skal åtte terrorister ha deltatt. Sju av disse er døde, én skal fortsatt være på frifot.

LES OGSÅ: om mannen som pekes ut som hjernen bak terrorangrepene i Paris.

OG OM: Hvordan Frankrike skal slå tilbake mot terroren.

Angrepene i Paris ble besluttet og planlagt i Syria, forberedt og organisert i Belgia og gjennomført på fransk jord med støtte fra franske statsborgere, slo Hollande fast i en historisk tale til det franske parlamentet mandag kveld.

- Det er grusomt å si det, men her har franskmenn drept franskmenn. Her har folk gått fra å være ungdomskriminelle til banditter, og derfra videre til jihadister, sa Hollande, ifølge NTB. Han lovte å slå hardt tilbake mot den militante islamistgruppen.

LES OM: Europas største terror-reir.

Nye angrep Ifølge Reuters har IS sluppet en ny video der de truer med nye angrep mot alle land som deltar i den amerikanskledede koalisjonen som utfører luftangrep i Syria. Washington nevnes konkret i videoen.

IS truer spesifikt med at andre vil lide samme skjebne som Paris - der minst 129 mennesker ble drept i seks forskjellige angrep fredag kveld.

- Vi sier til statene som tar del i korstoget at dere, ved guds vilje, vil ha en dag som Frankrike ved gud. Slik vi angrep Frankrike i deres hovedstad Paris, sverger vi på at vi vil angripe USA i deres hovedstad, Washington, sier en mann i videoen, ifølge Reuters.

Nyhetsbyrået understreker at videoens autentisitet foreløpig ikke er verifisert.