Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Paris skal se ut som Den himmelske freds plass

Hundrevis av politimenn i gatene når OL-fakkelen kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 200 politimenn på rulleskøyter eller løpende til fots, 200 mann fra opprørspolitiet og 65 motorsykler skal sørge for at OL-fakkelen kommer seg helberget gjennom Paris\' gater i dag.

Tibet-demonstranter har varslet at de vil holde liknende aksjoner som de som skapte kaos i London i går, melder BBC.

Demonstrantene havnet i basketak med britisk politi da de to ganger forsøkte å slukke OL-ilden med brannslukkingsapparat. Tidligere barnetv-vert Konnie Huq klamret seg til fakkelen, da en demonstrant brøt i gjennom politisperringene og kom mot henne.

- Før jeg visste ordet av det, kom denne fyren mot meg og forsøkte å rive fakkelen ut av hånda mi. Jeg holdt fast på fakkelen, forteller hun til nyhetsbyrået AP.

Tilbrakte natten på et godt bevoktet hotell

Gårsdagens demonstrasjoner skjedde på tross av at det var utplassert 2000 politimenn i gatene.

37 personer ble arrestert og OL-fakkelen måtte på et tidspunkt bringes i sikkerhet om bord på en buss.

OL-ilden ankom Charles de Gaulle-flyplassen i Paris sent i går kveld, og ble tatt imot av Kinas ambassadør til Frankrike, Kong Quan.

image: - Paris skal se ut som Den himmelske freds plass

Etter mottakelsen ble fakkelen ekortert av 40 politimotorsykler til et godt bevoktet hotell.

I dag planlegger Paris-politiet å holde demonstrantene på 200 meters avstand fra fakkelen når den fraktes nedover Champs-Elysees. 80 løpere skal bytte på å løpe med fakkelen på den 28 kilometer lange strekningen.

Organisasjonen Reportere uten Grenser i Paris sier at planlagte aksjoner er innstilt fordi det skal være så mye politi i gatene. Men de sier samtidig at demonstrantene lover noe «spektakulært».

- Kineserne har sørget for at i noen få timer, vil Paris se ut som Den himmelske freds plass, sier Robert Menard til BBC.

Han ble arrestert i forrige måned da aktivister aksjonerte mot tenningen av OL-ilden i Hellas. 

Boikott-snakk

Ordet boikott har vært på manges lepper etter at demonstrasjonene mot situasjonen i Tibet startet i forrige måned.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel har sagt at hun vil boikotte åpningsseremonien. Det har også Frankrikes president Nicholas Sarkozy snakket om.

Lederen for Den internasjonale olympiske komité, Jacques Rogge, kom i går med sin til nå sterkeste uttalelse om Tibet-saken.

Rogge sa i en tale fra Beijing at han var «veldig bekymret» for protestene og ba om en «rask og fredelig løsning i Tibet».

De spektakulære bildene fra London-demonstrasjonene kom i første omgang ikke fram til kinesiske tv-seere i går. Det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua kom senere med en bulletin som beskrev «ugjerningen til Tibet-separatistene».

Kinesiske myndigheter kaller demonstrasjonene mot OL-fakkelen for sabotasje og fortsetter med den offensive propgandaen mot tibetanerne. De hevder at flere av navnene som Dalai Lama og det tibetanske eksilparlamentet har satt opp listen over døde etter opptøyene i Tibet, lever i beste velgående.

«Lhasa-politiet har funnet ut at fem av menneskene er i live eller har aldri eksistert (...) 12 andre var i live og jobbet fortsatt på Tibet University», skriver den kinesiske avisa China Daily.

Her hjemme åpner idrettspresident Tove Paule for at fakkelstaffetten bør stanses.

- Hvis det blir for mye støy, har stafetten ingen hensikt, sier Paule til Aftenposten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media