Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Paris-terroristene fikk skyte uhindret i lange perioder

Politieksperter New York Times har snakket med, mistenker at flere kunne ha blitt reddet fra Paris-terroren hvis fransk politi hadde vært mindre topptungt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 13. november rystet terrorangrepene i Paris en hel verden. 129 mennesker ble drept da terrorister angrep seks forskjellige forsamlingssteder i den franske hovedstaden.

Etterhvert har flere detaljer om politiets håndtering av angrepet blitt kjent. Politieksperter New York Times har snakket med, mistenker at skadene kunne blitt begrenset hvis fransk politi hadde vært mindre tungrodd og sentralisert. 

Den første politimannen ankom ifølge avisa konserthallen Bataclan omtrent femten minutter uti angrepet, og klarte trolig å berge liv da han skjøt den ene av terroristene.

Ventet på B.R.I Så trakk han seg tilbake og ventet på det franske antiterrorpolitiet B.R.I.

Antiterrortroppen - som tilsvarer den norske beredskapstroppen Delta - dro ifølge avisa først til resturantene på Rue de Charonne, som terroristene ifølge franske medier hadde forlatt drøyt tjue minutter tidligere. Da var situasjonen avklart for lengst.

En halvtime senere ankom de konserthallen Bataclan, men da hadde terroristene allerede rukket å gjøre omfattende skade. Deretter gikk det ifølge New York Times ytterligere to timer før B.R.I hadde kontroll på terroristene.

Tungrodd Det er liten tvil om at forvirringen var stor i Paris kort tid etter terrorangrepene. Politiet måtte både ta stilling til flere koordinere skyteepisoder, og beskyttelse av Frankrikes president Francois Hollande, som var på fotballarenaen hvor to selvmordsbombere sprengte seg selv i lufta.

- Innen informasjonen kommer ut og når opp, tar det relativt lang tid å mobilisere spesialiserte enheter. Vårt politi er ikke organisert langs lokale linjer. Alt må filtreres opp til den sentrale organiseringen, forklarer enhetsleder Christian Mouhanna ved National Centre of Scientific Reasearch i Frankrike, til New York Times

LES OGSÅ: Avslører detaljene om Bataclan-angrepet

Overfor avisa påpeker han at fransk politi har få folk ute på bakken, og mange på kontorer.  Han mener fransk politi er «koblet av terrenget». Han får støtte fra politiekspert René Levy.

Strategi å vente på høykvalifiserte Levy forklarer at politiets strategi er å vente på ankomst av spesialstyrker. Han er ikke sikker på at det er riktig strategi i en situasjon som Paris-terroren.

- Faktisk kunne kanskje ordinært politi ha begrenset skaden, sier Levy til New York Times.

Foreløpig er det ikke varslet noen offentlig gransking av politiets håndtering av angrepet, slik vi i Norge så etter terrorangrepene 22.juli, som felte en knusende dom over norsk politiberedskap.

I likhet med i Paris, ble lang responstid trukket fram som en stor svakhet også i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media