Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Paris-terroristene står i en rekke terrorregistre. Men ekspert tror de ville fått reise fritt til Norge

- Ville høyst sannsynlig ikke bli stoppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle de fire som skal ha stått bak terror og massedrap i Paris i forrige uke sto på internasjonale sanksjonslister, ifølge risikoanalytiker Kjell-Ola Kleiven, direktør i selskapet Risk Information Group.

- De er alle oppført på OFACs sanksjonsliste, sier Kleiven til Dagbladet.

Godt kjent Alle de fire gikk fritt på gata i Frankrike før angrepet. Ifølge CNN var mannen som drepte fire gisler i en jødisk matbutikk - Amedy Coulibaly - også registrert i USAs register Terrorist Identities Datamart Environment (TIDE), som inneholder rundt en million navn. Både Chérif og Said Kouachi (34), de to brødrene som drepte 12 og skadet 11 i redaksjonslokalet til satirebladet Charlie Hebdo onsdag, sto på EUs flyforbudsliste, ifølge Kleiven.

- Men det hjelper ikke å stå på en flyforbudsliste når du kan fly fritt innenfor Schengen uten å vise pass. Disse listene brukes ikke slik de var ment å bli brukt, påpeker risikoanalytikeren.

Said var i 2011-2012 hos al-Qaida i Jemen, der han skal ha fått religiøs opplæring, mens Chérif i 2008 ble dømt for rekruttering av krigere til Irak.

- Etter 11. september ble det opprettet flere registre som kunne hindre risikopersoner å reise fritt rundt i Europa. Men disse registrene brukes ikke slik de var tiltenkt. I Norge sjekker vi ikke mot flight ban-lister. Høyst sannsynlig ville ikke disse personene blitt stoppet om de forsøkte å reise til Norge.

4000 navn Schengen-avtalen gir passfri grensepassering mellom de 26 landene i Europa som har skrevet under, blant dem Norge. Totalt er det omkring 4000 mennesker fra innenfor Schengen på OFAC-lista, ifølge Kleiven. Blant dem er det 11 nordmenn - både personer knyttet til islamistgrupper og til andre opprørsgrupper i andre land.

- De fleste av de 4000 er ført opp på grunn av sin tilknytning til terrorgrupper. Totalt er denne andelen 94,8 prosent. Veldig få av dem har sittet inne, og enda færre sitter inne nå - for det meste er dette mennesker som gjennom reising, oppførsel eller aktivitet på nettet er blitt fanget opp av etterretningstjenestene, sier Kleiven.

Det har allerede vært diskutert om reglene for reising internt i Schengen skal skjerpes. Det tror Kleiven kommer til å skje.

Strengere kontroll - Jeg tror det vil bli vanskeligere å reise internt i Schengen. Det hjelper ikke om de tar vannflaska di i sikkerhetskontrollen om du kan reise rundt i Europa uten pass. Og vet du ikke hvem som befinner seg på et fly kan du ikke sjekke dem mot flight ban-lista, påpeker han.

Skjerping av Schengen-kontrollen var tema da innenriks- og justisministre fra tolv EU-land møttes i Paris bare timer før den store markeringen mot terror i den franske hovedstaden på søndag.

Til stede var også representanter for USA og Canada. Formålet var å diskutere hvordan ekstreme islamister som returnerer fra Midtøsten, skal hindres fra å gjennomføre terrorangrep i Europa, og etter møtet ble det klart at Schengen-kontrollen trolig skjerpes:

Erna åpen I en felles uttalelse sier ministrene at de er enige om strengere grensekontroller ved EUs yttergrense. Men de åpner også for å endre Schengen-avtalens regler for bevegelsesfrihet for enklere å kunne følge med på reisende de mistenker planlegger terror.

Statsminister Erna Solberg (H) mener strengere grensekontroll kan diskuteres, men at andre tiltak mot terror kan være viktigere.

- En litt sterkere grensekontroll er en mulig sak å diskutere, men ofte lager vi tiltak som ikke nødvendigvis gir oss mer informasjon eller er mer treffsikre, sa Solberg til NRK og understreket:

- Jeg tror det viktigste vi kan gjøre er god etterretning, godt politiarbeid og å følge med på dem som kan utgjøre en fare.