Paris-terroristene står i en rekke terrorregistre. Men ekspert tror de ville fått reise fritt til Norge

- Ville høyst sannsynlig ikke bli stoppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Alle de fire som skal ha stått bak terror og massedrap i Paris i forrige uke sto på internasjonale sanksjonslister, ifølge risikoanalytiker Kjell-Ola Kleiven, direktør i selskapet Risk Information Group.

- De er alle oppført på OFACs sanksjonsliste, sier Kleiven til Dagbladet.

Godt kjent Alle de fire gikk fritt på gata i Frankrike før angrepet. Ifølge CNN var mannen som drepte fire gisler i en jødisk matbutikk - Amedy Coulibaly - også registrert i USAs register Terrorist Identities Datamart Environment (TIDE), som inneholder rundt en million navn. Både Chérif og Said Kouachi (34), de to brødrene som drepte 12 og skadet 11 i redaksjonslokalet til satirebladet Charlie Hebdo onsdag, sto på EUs flyforbudsliste, ifølge Kleiven.

- Men det hjelper ikke å stå på en flyforbudsliste når du kan fly fritt innenfor Schengen uten å vise pass. Disse listene brukes ikke slik de var ment å bli brukt, påpeker risikoanalytikeren.

Said var i 2011-2012 hos al-Qaida i Jemen, der han skal ha fått religiøs opplæring, mens Chérif i 2008 ble dømt for rekruttering av krigere til Irak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.