Paris triumferer

Paris er i ferd med å gjenvinne all sin prestisje som motenes Mekka. Prêt-à-portervisningene denne uka bekrefter tendensen. Det er ungt, det er sjelden fransk og det er lekkert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Lysenes bys kreative fyrverkeri, kaller motenes yppersteprest, Suzy Menkes i Herald Tribune, visningene. De har overbevist henne om at Paris lyser opp den globale moteverdenen med et vell av farger og kreativ energi. Så får heller New York ha marketing-ekspertisen og London stå for kreativ galskap. Den nye presidenten for prêt-à-porters fagforening, Jean-Charles de Castelbajac, vil satse bevisst på unge moteskapere. De skal få hjelp, så de unngår å falle på «finansenes slagmark» etter et par sesonger, mener Castelbajac.

Dyreriket

I går hadde han selv visning, på et fantastisk sted. Naturhistoriemuseets store galleri ga en catwalk med sjiraffer, isbjørner, zebraer, flodhester med mer, og modellene stilte seg til slutt opp på rekke og rad som en del av det zoologiske inventaret. Kolleksjonen var da også sterkt preget av naturen, med dyremotiver både her og der. Stoffene var blandet med subtile doseringer, med mange innslag av skotskrutet, tepper med frynser og pels, oftest kunstig. Neste høst og vinter vil utvilsomt skinne. Castelbajac hadde flere forgylte skinnende plagg. I andre tilfeller var han så glad i naturen at modellen fikk ha et utsnitt av den på hodet til for eksempel en olivengrønn buksedress med leggkorte bukser.

Dynamisme

I Paris' comeback på motescenen skyldes i stor grad utenlandske talenter. Alber Elbaz, Alexander McQueen, Stella McCartney og ikke minst John Galliano har revolusjonert motene i Paris _ som hadde kjørt seg fast i forhold til Milano eller London. Gallianos kolleksjon var ventet i går. Hans Haute couture-uteliggere i januar vakte ramaskrik, men ble solgt som varmt hvetebrød. I går var han ikke fullt så outrert. Modellene hadde ofte glinsende hud, fint avstemt til fjærlette, gjennomsiktige gevanter. Et stoff var som en avisside, et annet tidsriktig rutet. Som hos flere andre moteskapere er blusen forsvunnet fra draktene, nå skal det bare være bh under og ikke alltid det heller.

SISTE NYTT: John Galliano har lest avisene før han tegnet denne kreasjonen.