Parisavtalen: Om ni år kan det være for seint

Beregninger viser at 1,5-graders «karbonbudsjettet» kan være oppbrukt allerede om ni år. Da er det for seint å snu.

PARISAVTALEN: Ble i 2015 signert av nær alle land i verden, men Donald Trump trakk USA ut av avtalen to år senere. Foto: Moritz Wolf/imageBROKER/REX / NTB Scanpix
PARISAVTALEN: Ble i 2015 signert av nær alle land i verden, men Donald Trump trakk USA ut av avtalen to år senere. Foto: Moritz Wolf/imageBROKER/REX / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klimautfordringen diskuteres som aldri før, og engasjementet er stort. Det kunne man se da flere tusen møtte opp for å brøle for klimaet foran Stortinget i slutten av august og i resultatet av vårt nylige kommunevalg. Miljøpartiet de grønne gjorde et brakvalg, særlig i hovedstaden.

Å begrense klimaendringene i tråd med målene i Parisavtalen er likevel en gigantisk utfordring. Så langt er verden langt fra å være på rett kurs.

Ifølge en ny analyse fra selskapet DNV GL ligger vi an til å slippe ut så mye klimagasser at vi allerede i 2028 overskrider målet om å begrense oppvarmingen til 1,5 grader.

DNV GL har sett på hvordan verdens energibruk og utslipp mest sannsynlig vil utvikle seg i tiåra som kommer.

Til tross for at det går mot langt mer fornybar energi i verdens energmiks – hele 50 prosent innen midten av århundret - skjer ikke endringen vekk fra fossil energi raskt nok, skriver DNV GL.

Rapporten peker mot en sannsynlig oppvarming på 2,4 grader innen slutten av århundret. Det vil kunne føre til en lang rekke svært alvorlige konsekvenser for mennesker og dyrelivet på jorda.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer