Parisernes eget Paris

De er norske, men regner seg som parisere. I ei ny bok tar Vibeke Knoop Rachline og Per Spook oss med til noen av byen skjulte perler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Pariser er man først når begge foreldre er født i byen fem generasjoner tilbake.

Place Vendome: Luksuriøs plass som blir framhevet som et av de fremste eksempler på byplanlegging. Her ligger eksklusive Hotel Ritz, og noen av byens mest fasjonable forretninger.

Palais Royal: I dette området ligger det gamle Nasjonalbiblioteket, og en finner små passasjer som Gallerie Vivienne hvor en får byens kanskje beste salat i tesalongen «A Priori Thé».

Saint Eustache: Kirken med dette navnet ligger like ved Hallene. Her finner en små designforretninger, og den beste gåseleveren i Paris hos «Foie Gras Luxe» som har eksistert siden 1851.

Ile de la Cité: Krysser en berømte Pont Neuf kommer man ut på denne vakre øya som huser Notre Dame og som er Vibekes øyensten i Paris. Place Dauphin er et sted for romantikk.

Luxembourghagen: En av byens største parker, denne trekker Per Spook fram som et av sine favorittsteder i Paris. Her vandrer en for å se lek med båt på den vesle sjøen eller et slag petanque.

Det finnes med andre ord relativt få ekte parisere.

Likevel, Dagbladets mangeårige medarbeider Vibeke Knoop Rachline og moteguru Per Spook er i disse dager ute med en reisebok om den franske hovedstad som de har kalt nettopp «Parisere».

Til sammen har de bodd et par mannsaldrer i verdensbyen.

Hun står for teksten, mens han har tatt bildene. Svart-hvitt fotografier av byen gjennom alle årstider. Skildringene av den franske hovedstad er blant annet gjort gjennom intervjuer med kunstnere og mediefolk.

Hottest i byen

Per Spook fortærer sin klippfisk med parisisk eleganse og svarer:

-  Fordi det er det hotteste stedet i byen.

Spørsmålet var hvorfor vi møttes til lunsj på «Le Comptoir». I Carrefour de l\'Odeon, på venstresida av Seine langs berømte Boulevard St. Germain. I hjertet av Paris der kunstnere og intellektuelle tradisjonelt har holdt til.

Spook er en mann som fremdeles henger med i tida, og Vibeke forklarer:-  Stedet er helt nytt. Jungeltelegrafen går når gode kokker starter sitt eget.

Dette er ikke Michelin, men superb hverdagskost på et av de mange steder som er trange, hyggelige og ser ut som om de alltid har eksistert.

Første kjærlighet

-  Jeg bodde like i nærheten, dette er min første kjærlighet til Paris, forteller Vibeke Knoop Rachline.

Vi befinner oss på Ile de la Cité, en av to øyer som ligger i Seine. Place Dauphin er omkranset av høyreiste trær, og selv om høsten har tatt godt tak i byen er det ikke vanskelig å forestille seg hvor idyllisk denne plassen er sommerstid.

Rett foran oss ligger Justisdepartementet hvor Eva Joly holdt kontor da hun avslørte fransk korrupsjon.

I en av de flotte gårdene som vender ut mot Seine holdt Yves Montand og Simone Signoret hus.

Restaurantene frister, blant annet Chez Paul hvor nevnte kunstnerpar ofte inntok sine måltider.

På denne vesle øya får en følelsen av å befinne seg i kjernen av Paris.-  Plassen har noe uforanderlig over seg, mener Vibeke.

Øyhopping i Seinen

Bak den enorme kirken Notre-Dame med sine vakre glassmalerier finner vi et sted som vekker sterke følelser. Gjemt bak stramme linjer og fantastisk arkitektur, ligger et museum til minne om de mange jøder som ble deportert under andre verdenskrig.

Vi spaserer videre. Over til neste øy i Seinen, nemlig Ile Saint Louis.

-  Her ligger byens beste isbar, mener Per. På skiltet står det Glacier Berthillon.

Dessverre stengt den dagen vi kommer forbi. Men det er hit de drar. Pariserne.

Dermed må vi nøye oss med den smakebiten vi har fått. Av de norske parisernes Paris.

PONT NEUF: Paris eldste bru, her er den pakket inn av kunsteren Christo.
ØYHOPPING: Midt ute i Seinen ligger de to øyene Ile de la Cite og Ile St.Louis, med romantiske benker, flotte små hotell og forretninger. Vibeke Knoop Rachline og Per Spook går gjerne hit når de skal vise fram sine parisiske perler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer