Terroren i Paris

Paristerroristens ukjente brev: «Jeg gjenforenes med brødrene mine senere»

Politiet offentliggjør paristerroristens forklaring på hvorfor han ikke spengte seg selv i lufta under terrorangrepet i 2015.

UTLEVERES: På dette bildet blir den siktede Paris-terroristen Salah Abdeslam pågrepet av belgisk sikkerhetspoliti. Senere ble han utlevert til Frankrike. Foto: VTM via AP / NTB Scanpix
UTLEVERES: På dette bildet blir den siktede Paris-terroristen Salah Abdeslam pågrepet av belgisk sikkerhetspoliti. Senere ble han utlevert til Frankrike. Foto: VTM via AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 130 mennesker mistet livet og 368 såret da syv terrorister utførte en rekke bombe- og skyteangrep i Paris 13. november 2015. Angrepene fant sted seks ulike steder - blant annet på kafeer, restauranter, et konsertlokale og på fotballarenaen Stade de France.

Salah Abdeslam ble dømt for terrorangrepene i Paris i november, og antas å være den eneste gjenlevende av gjerningsmennene.

Belgiskfødte Salah Abdeslam utløste ikke bombebeltet sitt i terrorangrepet i Paris. Hvorfor han ikke gjorde som planlagt har til nå vært ukjent. Franske medier har lenge spekulert i hvorfor Abdeslam ikke sprengte seg selv i døden på terrordagen.

Nå offentliggjør politiet et brev der Abdeslam forklarer hvorfor. Det skriver den franske avisen Le Parisien.

Gikk ikke som planlagt

Brevet som nå er offentliggjort ble funnet av politiet i en søppelkasse i Belgia i 2016. I brevet kaller Abdeslam seg selv for «Abu Abderrahman» og skriver at han deltok i angrepene i Paris. Han ønsket å sprenge seg selv i lufta utenfor Comptoir Voltaire, men det gikk ikke som planlagt.

- Selv om jeg også ville bli martyr, bestemte Allah noe annet. Det var noe galt med beltet mitt, men jeg gjenforenes med brødrene mine senere, står det i brevet.

I brevet forklarer han også at han ville reise til Syria etter angrepene, men at «det beste jeg kunne gjøre var å avslutte arbeidet med mine brødre her», skriver Aftonbladet.

Ønsker bedre planlegging

Broren, Brahim Abdeslam, var også personlig involvert i terrorangrepene. Han ble drept da han utløste selvmordsvesten sin. Abdeslams bombebelte ble derimot funnet natten mellom 13. og 14. november 2015 i Montrouge i Paris.

I brevet skriver han også at han ønsker at den jihadistiske gruppen «Den islamistiske stat» (ISIL) i fremtiden er bedre utrustet når de handler.

En kriminaltekniker som undersøkte bomben har tidligere uttalt at de ikke med sikkerhet kunne bekrefte at Abdeslam virkelig forsøkte å utløse bomben.

I tillegg til å være dømt for terrorangrepene i Paris, er Abdeslam også dømt for drapsforsøk i forbindelse med en politiaksjon i Brussel-forstaden Forest få dager før han ble tatt.

Etter 127 dager ble Europas største menneskejakt avsluttet 18. mars i 2016. Da ble Salah Abdeslam pågrepet av belgisk og fransk antiterrorpoliti i bydelen i Molenbeek i Brussel i Belgia.