Parkering i 80-sonen ble dødsulykke

Ei kvinne i 50-åra døde etter å ha kollidert med bilen som sto parkert i veikanten. Mannen som parkerte bilen hadde stoppet for å ta bilde av juledekorasjoner. Nå er han tiltalt for uaktsomt drap.

STOPPET: Mannen stoppet midt i 80-sonen for å ta bilder av julepynten som kunne ses på andre siden av Aurlandsfjorden. Dødsulykken skjedde ved Flåm i 2019. Foto: Arne Veum
STOPPET: Mannen stoppet midt i 80-sonen for å ta bilder av julepynten som kunne ses på andre siden av Aurlandsfjorden. Dødsulykken skjedde ved Flåm i 2019. Foto: Arne Veum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En novemberkveld i 2019 stoppet en mann (58) fra Bergen bilen sin på E16 klokka 18.30, rett ved Fretheimtunellen i Flåm.

Like etter kjørte en kvinne inn i bilen til den 58 år gamle mannen som nå er tiltalt for uaktsomt drap. Deretter kom kvinnen over i det andre kjørefeltet, og kolliderte med en tredje bil som kom i motgående kjørefelt, ifølge tiltalen.

Kvinnen (51) mistet livet på stedet, og mannen ble selv truffet av sin egen bil. Sjåføren i den tredje bilen ble også skadet.

Neste uke møter den tiltalte mannen i Sogn og Fjordane tingrett.

Stoppet for bilde

Ifølge påtalemyndigheten valgte mannen å stoppe bilen for å ta bilder av juledekorasjonen i sentrum av Flåm, som var synlig fra andre siden av Aurlandsfjorden. Det skriver Bergensavisen, som omtalte saken først.

Mannen parkerte deretter i en sving der det ikke er gatelys, så veien var helt mørklagt.

- Han kjørte inn til autovernet og stoppet bilen i veikanten. Der gikk han ut av bilen og stilte seg foran den for å ta bilder av dekorasjonene. Mens han holdt på med dette, inntraff kollisjonen, sier politiadvokat Kjersti Katrine Svendsen til avisa.

Svendsen, som også er aktor i saken, sier til BA at den tiltalte heller ikke hadde satt på bilens blinklys eller nødblink.

- Et valg

I tiltalen heter det at 58-åringen ikke var tilstrekkelig hensynsfull, aktpågivende og varsom, da han stoppet for å ta bilder. Bilen var parkert slik at største delen av bilen befant seg i kjørebanen, til hinder for annen trafikk i samme kjøreretning.

Aktor mener at mannens handlinger innebærer en straffbar uaktsomhet og hensynsløshet.

TUNELL: Ulykken skjedde en novemberkveld i 2019 i en sving på E16, rett ved Fretheimtunellen i Flåm. Foto: Arne Veum
TUNELL: Ulykken skjedde en novemberkveld i 2019 i en sving på E16, rett ved Fretheimtunellen i Flåm. Foto: Arne Veum Vis mer

- Det var ikke motorstopp eller en nødssituasjon som gjorde at han stoppet bilen. Det var et valg han gjorde, sier hun til avisa.

Mannens forsvarer, advokat Lasse Solberg, sier til BA at mannen har en annen framstilling av saken enn den påtalemyndigheten har.

- Jeg ønsker ikke å kommentere hendelsesforløpet på nåværende tidspunkt. Det får komme i retten i neste uke. Han erkjenner ikke straffskyld og erkjenner ikke uaktsomhet, sier Solberg til Dagbladet.

- Hatt det tøft

Den 51 år gamle kvinnen som døde i trafikkulykken etterlater seg en samboer og to voksne barn.

- De har hatt det veldig tøft, og de ser fram til at saken endelig skal få en avslutning etter to år, sier bistandsadvokaten til de etterlatte, Synne Catrin Øren, til Dagbladet.

Bistandsadvokaten opplyser til BA at hun vil kreve en erstatning på 125 000 kroner til hver av de etterlatte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer