Parkeringsbot på ni millioner

NEW YORK (Dagbladet): Kineserne har sendt USA en gigantbot på ni millioner kroner for ulovlig parkering av spionflyet som måtte nødlande på kinesisk jord i april. Amerikanerne oppfatter regningen som en dårlig spøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vekker mer munterhet enn bestyrtelse at kineserne nå mener spionflyet har kostet dem ni millioner kroner i parkeringsutgifter. USA tar rett og slett ikke parkeringsboten på alvor.

Det var i april i år feilparkeringen fant sted: To kinesiske jagerfly forsøkte å tvinge det amerikanske spionflyet ut av det amerikanerne mener er internasjonalt luftrom. Det ene jagerflyet ble for nærgående og traff det amerikanske spionflyet av typen EP3. Jagerflyet styrtet i sjøen, og piloten døde, mens spionflyet måtte nødlande på den kinesiske øya Hainan.

Viktig informasjon

Etter 11 dagers intens diplomati, som først og fremst handlet om å finne en måte å si unnskyld på uten å miste ansikt, kunne de 24 amerikanerne reise hjem.

Spionflyet derimot ble holdt tilbake i to måneder før det ble plukket fra hverandre og sendt til USA.

Flyet er verd 750 millioner kroner og har avansert utstyr som amerikanerne nå regner med at kineserne har undersøkt ned til minste detalj. Mannskapet om bord klarte å ødelegge noen interne spionrapporter før flyet ble overtatt av kineserne, men nødlandingen har gitt kineserne informasjoner, noe amerikanerne misliker sterkt.

Byggesett

At kineserne i tillegg mener seg berettiget ni millioner kroner, øker irritasjonen i USA over kinesernes håndtering av saken. Amerikanerne ba om at flyet skulle repareres og flys ut fra Hainan. Kinesiske myndigheter fryktet at det ville bli oppfattet som en ydmykelse av Kina, og forlangte derfor at flyet skulle sendes hjem som et byggesett.

Parkeringsboten kommer på et ubeleilig tidspunkt, fordi to spionmistenkte amerikanske statsborgere nå skal stilles for retten i Beijing. Begge er av kinesisk herkomst, og USA har lenge jobbet for at de skal bli utlevert.