Parkeringsstrid mellom Q-park og handikappede

Likestillings- og diskrimineringsombudet mener parkeringsfirmaet bryter loven ved ikke å ha tilgjengelige parkeringsplasser til funksjonshemmede.

FOR TRANGT: Her, på den eneste parkeringsplassen for handikappede på Royal P-hus, er det ikke plass til å komme ut med elektrisk rullestol og siderampe, ifølge Bjørn Hansen. - Jeg får ikke snudd stolen og sperrer nabobilen inne, sier han. Foto:Sara Estiri/Dagbladet
FOR TRANGT: Her, på den eneste parkeringsplassen for handikappede på Royal P-hus, er det ikke plass til å komme ut med elektrisk rullestol og siderampe, ifølge Bjørn Hansen. - Jeg får ikke snudd stolen og sperrer nabobilen inne, sier han. Foto:Sara Estiri/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørn Hansen har polio og sitter i rullestol. Han forsøker å finne parkeringsplass på Royal p-hus i Oslo. Bilen hans har en rampe som krever minst to meter klaring på siden av bilen, det var umulig å finne en parkeringsplass som Hansen kunne bruke i Q-parks garasje under Royal Christiania hotell.

- Dette er grunnen til at jeg sjelden kan bruke bil når jeg skal til byen, det finnes ikke parkeringsplasser og det er for trangt til at jeg kommer ut. Da må jeg ta taxi med TT-ordningen, selv om jeg har mulighet til å kjøre, sier Hansen.

Dette tilfellet er ikke enestående. 9 av 19 anlegg tilfredsstiller ikke kravene til tilgjengelighet for funksjonshemmede, ifølge Norges Handikapforbund (NHF).

- Jeg kan ikke bruke vanlige parkeringsplasser fordi det kommer alltid noen som parkerer på plassen ved siden av. De vet ikke at jeg er avhengig av rampen for å komme med inn i bilen. Finnes det ikke tilrettelagte plasser, kan jeg ikke parkere, sier Hansen.

- Forventer bedring Q-park er Norges nest største private parkeringsselskap i Norge, etter Europark. Norges handikapforbund har vært i møter med Q-park siden februar i fjor for å få firmaet til å tilrettelegge for parkering for funksjonshemmede, men etter ett års venting, har NHF klaget Q-park inn til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).

- Vi forventer at Q-park skal følge forskriftene og anbefalingene til eksempelvis Norsk Standard og Vegvesenet, slik Likestillings- og diskrimineringsombudet påpeker i sin uttalelse, sier Ida C. Freng, kommunikasjonsrådgiver i Norges Handikapforbund Oslo.

- Bryter loven I noen parkeringshus har Q-park begrunnet mangelen på handicapplasser med at det «er god dekning i området». Dette var imidlertid ikke godt nok for Likestillings og diskrimineringsombudet som fastslår at:

«Q-park bryter plikten til å sikre universell utforming av sine parkeringsanlegg rettet mot allmennheten, ved å ikke sørge for at det finnes et tilstrekkelig antall HC-plasser i hvert av parkeringsanleggene, etter diskriminerings- og tilgjengelighetsloven § 9».

- Trenger mer tid Q-park mottok nylig klagen fra Likestillings- og diskrimineringsombudet. HR og kontrolldirektør, Lars Monsen, sier de skal se på myndighetenes krav til tilrettelegging så raskt det praktisk lar seg gjennomføre.

ÉN HC-PLASS: Bred, men ikke bred nok for elektriske rullestoler. Hansen må ta taxi når han skal til Oslo sentrum, selv om han kunne kjørt egen bil. Foto:Sara Estiri/Dagbladet
ÉN HC-PLASS: Bred, men ikke bred nok for elektriske rullestoler. Hansen må ta taxi når han skal til Oslo sentrum, selv om han kunne kjørt egen bil. Foto:Sara Estiri/Dagbladet Vis mer

- I mange parkeringshus kan det være vanskelig av bygningstekniske årsaker å tilpasse så brede plasser. Vi har konkret i vår vurdering for dette p-huset lagt til grunn av det er etablert reserverte p-plasser for forflytningshemmede i gaten utenfor. Når LDO har kommet til at dette ikke er godt nok, må vi i samarbeid med grunneier se på dette på nytt, sier Monsen.

- Hvorfor har dere ikke HC-plasser i alle p-hus?

- Det er basert på et utgangspunkt om at man må vurdere det totale tilbudet for denne trafikantgruppen i et større område. Vi har ment at dersom det er god kapasitet på gaten utenfor, ikke er nødvendig å etablere plasser i anlegg rett ved, sier Monsen.

 Bjørn Hansen .
Foto:Sara Estiri/Dagbladet
Bjørn Hansen . Foto:Sara Estiri/Dagbladet Vis mer