Parkert

Riise og Giggs får knallhard kamp fra debutantene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OM PREMIER LEAGUE

Ryan Giggs har alltid vært blant de første navnene Sir Alex Ferguson har ført opp på lagoppstillingen, men er på langt nær så hurtig som før. Riise spilte 55 kamper i fjor - og var Liverpool nest mest brukte spiller etter Jamie Carragher. Mye av grunnen er at førstevalget på venstrekanten, Harry Kewell, gikk skadet store deler av sesongen. Nå har en langt mer klassisk vingtype enn John Arne Riise kommet til Anfield. Veien tilbake i førsteelleveren blir ikke enkel for verken Giggs og Riise.

Plassen er truet

Ryan Giggs er 31 år, men har vært mer eller mindre fast på United i 14 år. I sesongens to første kamper slet han med en brystinfeksjon. I går var Giggs klar igjen, men han kom aldri lenger enn tribunen. Plassen hans er mer truet enn noen gang.

Fergusons sommerkjøp fra PSV Eindhoven er nemlig ikke kjøpt inn for at United skal selge drakter i Asia. I sesongens to første kamper har Park vist seg som en komplett spiller. Han jobber knallhardt begge veier, han har et strålende rykk og kan skyte med begge bein. Det viste han på en av Uniteds få sjanser i 1. omgang i går: Park rykket enkelt forbi en Villa-forsvarer og hamret ballen via keeper Sørensen og i tverliggeren.

I alle år har Ferguson sverget til 4-4-2. I år har United lagt om til 4-3-3 - slik at behovet for Giggs er mindre enn før.

Langt bak i køen

På midtbanen er han neppe noe alternativ så lenge United ikke havner i akutt skadekrise. Og framover har United aldri vært så lite avhengig av Ryan Giggs som nå.

For skadefrie og i form er både Wayne Rooney, Ruud van Nistelrooy og Ronaldo (begynte på benken i går pga. ankelskade) så godt som garantert å starte. Ryan Giggs har forsøkt seg som hengende spiss tidligere, men med begrenset suksess. Park Ji-sung har startet sesongens to første kamper mot Everton og Aston Villa, og imponert i begge. Også han er trolig foran Giggs i køen for øyeblikket - og er i tillegg et alternativ på midtbanen.

Giggs har hatt en av hovedrollene i Uniteds offensive spill siden starten av 90-tallet.

Nå innrømmer til og med Sir Alex Ferguson at det ikke lenger er noen automatikk i at Giggs starter.

-  Jeg er veldig fornøyd med de fire jeg har startet med - Ruud van Nistelrooy, Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney og Park Ji-sung, sier Ferguson til Sky Sports.

-  I bakhånd har jeg Ryan Giggs og Alan Smith, som også kan brukes der om jeg ønsker det.

Med sin anvendelighet vil selvsagt Giggs få spilletid, og sikkert starte noen kamper etter hvert også. Men han er ikke lenger noe førstevalg.

Fortjent seier

Mot Aston Villa i går hadde United så total kontroll defensivt at keeper Edwin van der Saar kunne slått opp en hengekøye i Uniteds mål. Åtte minutter etter pause kombinerte Park strålende med Wayne Rooney, men avslutningen ble en blanding av skudd og pasning. En drøy halvtime ble han erstattet av mannen de fleste eksperter forventer vil få sitt store gjennombrudd i år - Cristiano Ronaldo.

Med ham på banen tok det bare åtte minutter før United tok ledelsen - og selvsagt var det Nistelrooy som pirket ballen i mål fra en halv meter på innlegg fra Ronaldo - hans tredje mål på tre kamper. Denne sesongen tror Ferguson Nistelrooy runder 30 mål.

-  De to første sesongene Ruud var her scoret han 36 mål og deretter 44. Han er kapabel til å gjøre det igjen, sier Ferguson.

1-0 til United i går var ikke bare rettferdig - de burde vunnet mye mer. Skal man dømme etter sesongens to første kamper, virker United kapable til å kjempe om gullet.

Tøft for Riise

Det er muligens også Liverpool, selv om de ikke imponerte like mye som United da de slo nyopprykkede Sunderland 1-0. Som i serieåpningen mot Middlesborough, var John Arne Riise vraket fra laget. Når venstreback Djimi Traore snart er tilbake fra skade, får Riise det enda tøffere.

I går startet nederlandske Boudewijn Zenden igjen på venstrekanten, der han misbrukte et par gode muligheter. Sunnmøringen erstattet ineffektive Zenden etter 55 minutter - men markerte seg ikke utover et skudd fra 16 meter som han brente høyt over mål. I stedet ble Xabi Alonso den store helten med et vakkert frispark fra rundt 25 meter.

-  Jeg er fornøyd, smilte Liverpool-manager Rafael Benitez før han lirte av seg noe tull.

-  Vi hadde mange sjanser, noen ganger scorer man og andre ganger er man uheldig. Neste gang scorer vi kanskje på alt.

Et lite stikk kom da likevel:

-  I dag så det ut som spissene våre trengte veldig mange sjanser for å score.

Et skår i gleden var det at Steven Gerrard måtte forlate banen med skade - og trolig mister Champions League-returen tirsdag.

NB! Sunderlands Paul Welsh fikk direkte rødt kort etter en uskyldig kollisjon med Luis Garcia. Det var dagens mest latterlige på Anfield. «Forseelsen» kvalifiserte knapt nok til tilsnakk.

PÅ BENKEN: John Arne Riise fikk ikke starte mot Sunderland i går.