VELLYKKET HJERNEOPERASJON: Lege og lokalpolitiker Bjørn Erik Kristiansen oppfordrer andre parkinsonrammede til å la seg hjerneoperere. Foto: Privat
VELLYKKET HJERNEOPERASJON: Lege og lokalpolitiker Bjørn Erik Kristiansen oppfordrer andre parkinsonrammede til å la seg hjerneoperere. Foto: PrivatVis mer

Parkinsonrammet lege etter hjerneoperasjon: - Lobotomien var vellykket

Professor og lokalpolitiker Bjørn Erik Kristiansen spøker litt, men operasjonen kan faktisk minne litt om lobotomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka lå den parkinsonrammede porsgrunnsmannen (64) under kniven på Rikshospitalet i Oslo. For å hindre ufrivillige bevegelser, risting og skjelvinger går man inn i pasientens hjerne og utfører det som ifølge Kristiansen kan minne om lobotomi, skriver Varden.

- Lobotomien var vellykket, spøker Bjørn Erik Kristiansen og utdyper:

- Det viser seg at denne prosedyren jeg har vært igjennom, gjør at du får ødelagt noe av vevene i pannelappene i hjernen. Det var jo sånn i sin tid da de drev på med lobotomi, sier Kristiansen til lokalavisa.

Og Kristiansen, som er lokalpolitiker for Venstre, kjenner sin medisin. Han har bakgrunn som overlege og professor i mikrobiologi.

- Føler meg bedre - Men jeg prøver ikke å være min egen lege, sier 64-åringen til Dagbladet. Han er utskrevet fra Rikshospitalet i dag, og vi når ham på telefon på toget hjem.

Bjørn Erik Kristiansen er svært lettet og fornøyd etter den vellykkede hjerneoperasjonen.

- Jeg kjenner at operasjonen har fungert, og jeg føler meg bedre. På forhånd var jeg oppmuntret av andre som hadde gjennomgått denne operasjonen med gode resultater, sier han.

Nå håper Kristiansen at flere parkinsonrammede lar seg operere.

- En del er skeptiske, de tør ikke. Det er dumt av dem. Denne operasjonen medfører stor sjanse for bedring, sier Kristiansen.

Nå ser han lysere på framtida.

- Jeg tror jeg vil få mer konstante dager, og ikke få så mange dalbunner slik det har vært når medisinen ikke har virket. Nå vil jeg riktignok fortsette med medisiner, men ikke like mye. På sikt vil bruken reduseres til det halve, sier Kristiansen til Varden.

Ivrig skater Helt siden han ble rammet av parkinson, har Bjørn Erik Kristiansen vært opptatt av å være aktiv og utfordre sin egen motorikk. Derfor har mange kunnet se ham i svartdressen på et skateboard, på vei til bystyremøte i Porsgrunn, som om det er den naturligste sak i verden.

Skateboard og hjelm var også med da Kristiansen sjekket inn på Rikshospitalet for operasjon.

- Allerede 46 timer etter operasjonen var jeg på skateboard i korridorene på Rikshospitalet, sier 64-åringen til Dagbladet.

- Var det ok for legen din, da?

- Nei, det var vel egentlig ikke det. Jeg hadde lovet å ikke skate før stingene er tatt. De skal tas på mandag, sier Kristiansen.

UTSTYRET I ORDEN: Skal du hjerneopereres på Rikshospitalet, er det fint å ha med seg skateboard og hjelm. Foto: Privat
UTSTYRET I ORDEN: Skal du hjerneopereres på Rikshospitalet, er det fint å ha med seg skateboard og hjelm. Foto: Privat Vis mer