Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Parlamentets vokter hylles

Kevin Vickers skjøt og drepte angriper.

Helt: Det var vokter Kevin Vickers som selv skjøt og drepte en av angriperne inne i parlamentsbygningen i Ottawa: Arkivfoto: Reuters
Helt: Det var vokter Kevin Vickers som selv skjøt og drepte en av angriperne inne i parlamentsbygningen i Ottawa: Arkivfoto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Parlamentets vokter er formelt sett personen med ansvar for sikkerheten i parlamentsbygningen i Ottawa. Men rollen er mest kjent for de sermonielle ritualene rundt møtene. Før hvert møte bærer han en gullstav inn i underhuset.

Nå viser det seg at det var Kevin Vickers selv som skjøt og drepte en av de bevæpnede angriperne like utenfor parlamentsmedlemmenes møterom.

Flere politikere takker nå Vickers for at de er i live og hyller den 58 år gamle mannen.

- Jeg er i trygghet og svært takknemlig for vokter Kevin Vickers og våre sikkerhetsstyrkers modige handlinger for vår sikkerhet, twitrer veteranminister Julian Fantino.

- Takk gud for vokter Kevin Vickers og våre sikkerhetsstyrker. Ekte helter, skriver justisminister Peter MacKay

Utmerket politimann Vickers er en tidligere politimann og har ledet flere profilerte etterforskinger i Canada.

Han har 29 års erfaring fra den kanadiske politistyrken, og har mottatt en rekke utmerkelser for sin politiinnsats. Blant annet har han blitt hyllet for sitt arbeid med å forhindre diskriminering på kanadiske arbeidsplasser.

Vanligvis sitter Vickers stille på sin egen plass i parlamentets sal mens politikerne holder møter. I dag ble han deres redningsmann.

Soldat drept I kveld er hele det innerste sentrum av Canadas hovedstad Ottawa stengt av etter at et ukjent antall bevæpnede menn gikk til angrep flere steder i området rundt nasjonalforsamlingen.

Det var rundt klokka 16.00 norsk tid de første meldingene om skyting kom. Da ble en kanadisk soldat skutt og drept ved landets offisielle krigsminnesmerke like utenfor parlamentsbygningen.

Like etterpå ble det hørt opp mot 30 skudd inne i parlamentsbygningen. Det er denne skuddvekslingen du ser ogs hører i videoen under. Skytteren ble deretter drept av nevnte Vickers.

Det ble også meldt om skyting ved kjøpesenteret Rideau Centre, men politiet avviste på en pressekonferanse i kveld at det var skyddveksling ved senteret.

Politiet i Canada jakter fortsatt det de tror er to skyttere til. De har også bedt USAs føderale politi (FBI) om bistan for å finne mulige gjerningsmenn. Deler av sentrum og selve parlamentsbygningen har vært under «lock down» i dag.

Trist og tragisk Ottawas ordfører Jim Watson forteller på pressekonferansen at dette er en svært trist og tragisk dag for Ottawa.

- Dette gjør meg sint, men jeg vil ikke la sinnet prege meg. Vårt lands hovedstad, Ottawa, har blitt rammet av tragedier tidligere.

- Store politistyrker er satt i arbeid. Vi ber offentligheten om å holde seg unna Ottawa sentrum. Vi ønsker vitner som kan ha sett noe fra hendelsene tidligere i dag, sa politisjef Charles Bordeleau.

Resolutt: Det er ikke første gang vokter Ken Vickers har måttet gripe inn. Her leder han en demonstrant ut av parlamentsbygget. Arkivfoto: Chris Wattie/REUTERS
Resolutt: Det er ikke første gang vokter Ken Vickers har måttet gripe inn. Her leder han en demonstrant ut av parlamentsbygget. Arkivfoto: Chris Wattie/REUTERS Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media