London:

Parlamentsbygningen kan kollapse

I en hårreisende rapport fastslår en komité i det britiske Underhuset at selve parlamentsbygningen er i elendig stand. Bygget lekker, stein faller og det er asbest overalt.

FALLEFERDIG? Parlamentshuset, avbildet i forbindelse med restaurering i april 2019. Foto: AP / Kirsty Wigglesworth
FALLEFERDIG? Parlamentshuset, avbildet i forbindelse med restaurering i april 2019. Foto: AP / Kirsty Wigglesworth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange kjenner til oppussingen av Elizabeth Tower. Verdens mest berømte klokke, Big Ben, ringte ikke for londonboerne i fire år fra 2018 til 2022 på grunn av sårt tiltrengt restaurasjonsarbeid. Nå kan det være desto mer arbeid som trengs.

Parlamentsbygningen – eller Palace of Westminster, som det egentlig heter – er et arkitektonisk mesterstykke. Bygningene står på Unescos verdensarvliste, og over en million turister besøker dem hvert år.

Samtidig er det et smuldrende, lekkende, asbestfylt bygg som er i «reell og økende fare for å kollapse,» heter det i en rapport fra Underhusets kontrollkomité.

I tillegg til lekkasjer og mur- og takstein som faller, er det stor brannfare. Komiteen sier det er en «reell og økende fare for at en katastrofal begivenhet fører til fullstendig ødeleggelse.»

Lapper på problemer

Det er den foreløpig mest presserende advarselen om bygningens elendige tilstand, advarsler som har kommet over mange år.

Komiteen skriver at oppussing har gått langsomt, og i hovedsak har dreid seg om å lappe på problemer i 1800-tallsbygget, noe som koster britiske skattebetalere drøyt 2 millioner pund – 27 millioner norske kroner – i uka.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer