Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Parma» velter inn over Filippinene

Tusner er evakuert på Filippinene. Også Taiwan evakuerer i påvente av tyfonen.

Flomofre på Filipinene er forberedt på det verste. Den andre tyfonen på åtte dager ser ut til å slå innover landet i dag.  Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG
Flomofre på Filipinene er forberedt på det verste. Den andre tyfonen på åtte dager ser ut til å slå innover landet i dag. Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Tyfonen Parma raser fram over de nordlige delene av Filippinene med regnskyll og sterk vind. Men hovedstaden Manila ser ut til å unngå en ny katastrofe, melder NTB.

Tyfonen Parma veltet nå master for kraftledninger og rev trær opp med rota i Cagayan-provinsen 400 kilometer nord for Manila.

Vindhastigheten i tyfonen ble målt til over 48,5 sekundmeter, med opp til 53 sekundmeter i de hardeste kastene.

- Hvis denne stormen blir enda sterkere, kan følgene bli katastrofale, sa polititalsmann Robert Damian i byen Santa Ana lørdag.

Taiwan evakuerer
Parma så ut til å endre kurs og styre unna Manila og regionene rundt byen, der mer enn tre millioner mennesker er rammet av storflom.
— Den gode nyheten er at trusselen fra Parma har avtatt her hos oss. Men de dårlige nyhetene er at folk nord i landet må forberede seg på enda verre værforhold, advarte meteorologen Nathaniel Cruz i Manila.
For det som kan være godt nytt for Filippinene, kan bli dramatisk lengre nord.  Tyfonen ser nå ut til å også nå nabolandet Taiwan.

I Taiwan, har også innbyggere begynt å evakurere sine hjem, melder AP.

Det er sendt ut et stormvarsel og folk har begynt å flytte fra landsbyer i den sørlige delen av landet.

Dramatisk uke

Til tross for at Parma ser ut til å slå inn over mindre befolkede regioner, vil den etter all sannsynlighet fortsatt slå inn over områdene rundt Filippinenes hovedstad, Manila, som fortsatt sliter med etterdønningene av forrige ukes flommer.

Filippinene sliter fortsatt med ettervirkningene etter tropestormen Ketsana, som rammet landet 26. september. Minst 288 mennesker omkom i dette uværet, som utløste de verste oversvømmelsene landet har opplevd på 40 år.

Det har vært en dramatisk uke i Asia - hittil har 1500 mennesker mistet livet til naturkatastrofene som har herjet i regionen.

Først var det et jordskjelv i Indonesia på onsdag, en tsunami på tirsdag på Samoa-øyene, og tyfonen Katsana som herjet i Sørøst-Asia og drepte flere tusen.

Krisetilstand
Den filipinske presidenten Gloria Macapagal-Arroyo har erklært krisetilstand i landet. Hun ga samtidig politiet myndighet til å bruke makt til å evakuere innbyggere som nekter å forlate hjemmene sine.

Tyfonen Ketsana og den etterfølgende flommen har så langt tatt livet av 288 mennesker på Filippinene. Nå fryktes altså tyfonen Parma - som omtales som en super-tyfon og er kraftigere enn Ketsana.

SUPER-TYFON: National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) viser super-tyfonen Parma som truer Filippinene. Foto: AFP PHOTO/NOAA/Scanpix
SUPER-TYFON: National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) viser super-tyfonen Parma som truer Filippinene. Foto: AFP PHOTO/NOAA/Scanpix Vis mer

Makt for å evakuere
Det nasjonale politiet opplyste torsdag at det arbeider for at ingen liv skal gå tapt når Parma når landet, og at det derfor vil ta i bruk makt for å evakuere innbyggere som ikke vil forlate hjemmene sine.

De prioriterte evakueringsområdene er Camarines Norte, Aurora, Nord-Quezon, Polillo-øya, Isabela og Cagayan-provinsen.

Innbyggerne blir evakuert til skoler og lagerbygninger i høylandet.

KATASTROFE: Ny super-tyfon på vei til det allerede katastroferammede Filippinene. Foto:  EPA/Scanpix
KATASTROFE: Ny super-tyfon på vei til det allerede katastroferammede Filippinene. Foto: EPA/Scanpix Vis mer
UTEN HJEM: Etter tyfonen som rammet landet tidligere d enne uken stod flere tusen filipinere uten hjem. Nå se det ut til at en ny tyfon vil ramme landet i dag.  Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG
UTEN HJEM: Etter tyfonen som rammet landet tidligere d enne uken stod flere tusen filipinere uten hjem. Nå se det ut til at en ny tyfon vil ramme landet i dag. Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling