Pårørende boikotter tv-selskap

Reagerer kraftig på massemorder Chos egen video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Av årsaker man neppe vil finne svar på, valgte massedrapsmannen Cho Seng-Hui tv-stasjonen NBC som eneste mottaker av en forseggjort pakke med video, tekst og stillbilder som han hadde laget i forkant av det åpenbart planlagte blodbadet på Virginia Tech.

Publisere eller ikke?

I de tragiske videopptakene og i en medfølgende tekst ytrer Cho sitt hat mot rike mennesker og andre ikke navngitte fiender i samfunnet. På bildene poserer studenten med pistolene han senere brukte i massakren, i tillegg til en kniv, en hammer og med en ammunisjonsvest.

Da pakken helt uventet ankom NBCs hovedkvarter i New York, trolig forsinket grunnet en feil i adressefeltet, satte den ledelsen i den riksdekkende tv-kanalen i en svært vanskelig situasjon, skriver blant andre New York Times. Det føderale politiet FBI ble umiddelbart varslet, men folk i nyhetsredaksjonen utstyrt med plasthansker sørget for å ta kopier av alt innhold i pakken.

Toppledelsen besluttet raskt at deler av massemorderens budskap til verden skulle publiseres, etter at politiet hadde fått undersøke det i noen timer, på tross av at holdningene internt i redaksjonen skal ha vært ambivalente.

- Vi tok avgjørelsen om å vise noe av dette materialet, fordi det kanskje vil få oss til å forstå eller få svar på spørsmålet om hvorfor, hvorfor dette skjedde, uttaler programelder Matt Lauer i NBCs «Today» til nyhetsbyrået AP.

Familiemedlemmer kansellerte

Etter at NBC sent i går kveld norsk tid begynte å offentliggjøre en rekke bilder og utdrag av videoene, har drapsmannens spesielle multimedie-manifest blitt kringkastet over hele verden, også på Dagbladet.no.

<strong><B>PLANLAGT I LANG TID:</strong></B> NBC, som mottok den oppsiktsvekkende pakken med video, bilder og tekst, mener Cho Seng-Hui har brukt minst seks-sju dager på å lage materialet. Så sendte han det fra et postkontor, midt under drapsraidet. Faksimile: NBC NEWS
PLANLAGT I LANG TID: NBC, som mottok den oppsiktsvekkende pakken med video, bilder og tekst, mener Cho Seng-Hui har brukt minst seks-sju dager på å lage materialet. Så sendte han det fra et postkontor, midt under drapsraidet. Faksimile: NBC NEWS Vis mer


NBCs avgjørelse har ført til at familiemedlemmer av ofrene har reagert kraftig. En gruppe av pårørende etter avdøde Virginia Tech-studenter skulle egentlig ha deltatt på «Today» på NBC i dag, men har nå trukket seg.

- De er veldig, veldig fra seg, sier Meredith Vieira, den andre programlederen, til AP.

NBC har gjort det klart at de har en klar linje om å være restriktive med både hvilke deler av Chos produksjon de skal vise, og hvor ofte det skal skje.

Men det har trolig en begrenset effekt, siden alle andre store tv-stasjoner og aviser nå sitter på store deler av sjokktestamentet, og gjør sine egne vurderinger om hva som skal på lufta.

Den oppsiktsvekkende pakken ble sendt fra et postkontor i Virginia klokka 09.01 på mandag, noe som betyr at Cho først skjøt og drepte to mennesker i sitt eget hybelhus før han dro på postkontoret for å bli verdensberømt. Så dro han tilbake til universitetet og fortsatte drapsraidet som endte med totalt 33 døde, inkludert gjerningsmannen.

Pårørende boikotter tv-selskap

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer