Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pårørende etter helikopter-ulykka samlet: - Dette er en forferdelig tragisk ulykke

Alle 13 antas omkommet. 11 av dem var på jobb for Statoil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FLESLAND (Dagbladet): Kommunikasjonsdirektør i Statoil, Sissel Rinde, holdt klokka 17.30 i dag et informasjonsmøte etter den tragiske helikopterulykken på øya Litleskori på Turøy i Fjell kommune i Hordaland.

Klokka 17.00 ble letekasjonen avsluttet på stedet, og alle de 13 som var om bord antas å være omkommet.

Helikopteret var på vei hjem fra Gullfaks-feltet bord da det gikk ned. 11 av personene om bord jobbet for Statoil, og av de 13 om bord var 11 nordmenn, én britisk statsborger og én italiensk statsborger.

- Forferdelig tragisk Rinde i Statoil ønsker ikke å gå inn på nasjonaliteten til de Statoil-ansatte som var om bord.

- Dette er en forferdelig tragisk ulykke, sier hun til Dagbladet.

Hun opplyser at noen av de som var om bord var ansatt i andre selskaper, men var på jobb for Statoil. Hun ønsker ikke å oppgi hvor mange eller hvem dette dreier seg om. Statoil følger også opp disse leverandørene i ettermiddag.

Pårørendesenter Helikopteret skulle i utgangspunktet lande på Flesland lufthavn utenfor Bergen like etter det styrtet i 12-tida fredag. De 13 som var om bord kom aldri fram, og etter ulykka opprettet Statoil et pårørendesenter på hotellet Scandic Bergen Airport bare minutter unna flyplassen.

PÅ PÅRØRENDESENTER:  Sokneprest Kjell Asle Børnes ankom pårørendesenteret ved Flesland. Et helikopter fra CHC Helikopter Service havarerte ved Turøy på Sotra utenfor Bergen fredag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅ PÅRØRENDESENTER: Sokneprest Kjell Asle Børnes ankom pårørendesenteret ved Flesland. Et helikopter fra CHC Helikopter Service havarerte ved Turøy på Sotra utenfor Bergen fredag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Her har politi, helsepersonell, kriseppsykologi og prester møtt opp i ettermiddag for å følge opp de pårørende.

- Vi ønsker å følge opp best mulig, og har samlet pårørende her. Denne ulykka preger Statoil og hele organisasjonen, sier Rinde.

Varsling av de pårørende pågår fortsatt.

I tillegg til pårørendesenteret, er det blitt organisert en ekstra flygning til Gullfaks-plattformen i Nordsjøen, der de omkomne jobbet. To nordsjøprester, i tillegg til psykologer og krisepersonell, er fløyet ut til plattformen, og produksjonen er midlertidig stanset. Rinde opplyser at de også følger opp de omkomnes kolleger.

- Det er en stor oppgave vi har foran oss, sier hun.

- Mange har mistet sine kjære Både sjømannsprest, psykologer og annet krisepersonell er til stede på hotellet.

Kjell Asle Børnes, sokneprest i Sund kommune, ankom pårørendesenteret på Scandic Airport Hotel ved Flesland like før klokka 17.00 i ettermiddag.

- Jeg er kalt hit for å bistå de nærmeste pårørerende. Nå skal jeg inn å få vite lite mer om hva som er behovet.

- Jeg skal prøve å lytte meg inn i situasjonen. Det er mange som har mistet sine kjære, og det er kanskje ikke ord som er det viktigste her, men det å være sammen, sier Børnes til Dagbladet.

Deler funnet langt fra hverandre Hva som forårsaket styrten er foreløpig ukjent. Flere øyevitner har forklart til Dagbladet at de så helikopteret gå i oppløsning i lufta før det krasjet, og at blant annet rotoren skal ha løsnet.

Pressesjef Anders Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen sier at de to hoveddelene av helikopteret ble funnet langt fra hverandre. Helikopterkroppen er funnet i vannet på 6-7 meters dyp omkring 20 meter fra land, og det er planer om å heve den. Rotoren er funnet på land.

Både dykkere og letemannskaper på land deltar fortsatt i søket. Noen av mannskapene jobber også med å ta seg inn i selve helikoptervraket. Det planlegges å heve den delen av helikopterskroget som befinner seg på 6-7 meters dyp, omkring 20 meter fra land.

Vanskelige forhold Da nødetatene kom til stedet var det en brann, men denne ble raskt slukket. Forholdene på stedet var vanskelig under operasjonen, og flere fly, blant annet med varmesøkende kamera, og båter ble satt inn i aksjonen.

- Vi har ingen teori om hva som har skjedd, men vi forstår at dette har skjedd brått og uventet. Vi jobber på stedet for å lokalisere vrak og personer, sa innstatsleder i Vest politidistrikt Kjetil Øyri til Dagbladet.

Helikopteret som styrtet var av typen EC225 - også kjent som Super Puma. Helikopteret ble drifter av selskapet CHC Helikopter Service. Luftfartstilsynet har i etterkant av ulykka innført flyforbud for helikoptertypen - som har vært involvert i flere ulykker tidligere.

Dagens ulykke er den verste siden 1978, da 18 mennesker omkommer etter at et av rotorbladene hadde falt av et Sikorsky S-61N-helikopter på vei fra Flesland til Statfjord A-plattformen.

Hele Norges coronakart