Tillitskrise i eldreomsorgen

Pårørende føler seg sviktet av politikerne

Sju av ti pårørende til eldre og omsorgstrengende føler seg utnyttet av kommunen de bor i, viser en undersøkelse.

ETTERLYSER GODE AVSLASTNINGSTILBUD: Så sant været tillater, er Linda Sørbø (70) og ektemannen William (83) På trilletur i Bergen hver dag. Linda skryter av NAV og tilgangen på hjelpemidler, men etterlyser bedre aktiviserings- og avlastingstiltak for personer med demens og deres pårørende. Foto: Eivind Senneset.
ETTERLYSER GODE AVSLASTNINGSTILBUD: Så sant været tillater, er Linda Sørbø (70) og ektemannen William (83) På trilletur i Bergen hver dag. Linda skryter av NAV og tilgangen på hjelpemidler, men etterlyser bedre aktiviserings- og avlastingstiltak for personer med demens og deres pårørende. Foto: Eivind Senneset. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Tid er det mest dyrebare jeg har, og jeg bruker urimelig mye av den på å finne ut hvem jeg skal snakke med og hvilket skjema jeg skal fylle ut. Jeg savner en overordnet, koordinerende, rådgivende instans. Noen som kan fortelle meg hvor i denne jungelen jeg skal gå eller ringe, sier Linda Sørbø (70).

Hun er pårørende med ansvar for sin Alzheimer-syke mann.

- Jeg har jobbet med IT, EDB er faget mitt, likevel sliter jeg med å finne fram på offentlige nettsider. Forsøker man å ringe, møter man en telefonsvarer som sier at du står i kø og setter deg på vent. Når noen endelig tar telefonen finner du ofte ut du har kommet feil og må begynne helt på nytt.

Det høres et oppgitt sukk i telefonlinja fra Bergen, før kvinnen i den andre enden trekker pusten og fortsetter på utpust:

- Akkurat nå forsøker jeg å finne ut hva slags vederlag vi må betale hvis eller når min mann kommer på sykehjem. Hittil har jeg spurt en hjemmesykepleier, forvaltningsavdelingen i kommunen, NAV og kommunalt informasjonstorg. Nå orker jeg ikke mer. Nå tar jeg sommerferie, sier Sørbø.

Føler seg utnyttet

Linda Sørbø er ikke alene om å være utslitt etter å ha balet med byråkratiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer