FUNNET PÅ TOG:  Kroppene til de avdøde etter flystyrten i Ukraina ble i helga funnet om bord på et tog i Torez. Foto: EPA/ROBERT GHEMENT
FUNNET PÅ TOG: Kroppene til de avdøde etter flystyrten i Ukraina ble i helga funnet om bord på et tog i Torez. Foto: EPA/ROBERT GHEMENTVis mer

Pårørende frykter at de avdøde vil bli brukt som forhandlingskort

Frykter at de ikke får begravet sine kjære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en telefonsamtale sa den britiske statsministeren David Cameron til Vladimir Putin at han var delvis å klandre for den forferdelige flytragedien i Ukraina, og forlangte full adgang til åstedet, slik at familiene til de avdøde kan få begrave sine døde, skriver den britiske avisa The Telegraph.

Cameron sa også at «verden følger med» og oppfordret den russiske presidenten til å «endre kurs».

Pro-russiske separatister har fortsatt kontrollen i området der det malaysiske flyet MH17 styrtet.

Funnet på tog Separatistene har fjernet lik fra krasjområdet, og disse ble funnet i et tog med innebygde kjøleelemente. Angivelig skal 200 av de døde flypassasjerne befinne seg om bord på toget.

Pårørende beskriver situasjonen som grufull, og har bedt vestlige ledere om å gjøre enda mer for å sørge for at deres kjære sendes hjem.

Ti av de døde var britiske statsborgere. Hugo Hoare, som mistet sin bror Andrew, sier til The Telegraph:

- Hva i helvete er det som foregår? Det at opprørerne har tatt likene bekymrer meg. Tar de vare på dem? Hva kommer de til å gjøre med dem, sier Hoare.

- Det første jeg tenkte var. «Hva hvis de kommer til å bruke dem som forhandlingskort?» sier han videre.

- Uskyldige mennesker Barry Sweeney mistet sin sønn Liam i flystyrten. På spørsmål om han også frykter at separatistene vil bruke de avdøde til sin fordel, svarer han:

- Det er en bekymring. Det er en situasjon jeg forsøker å ikke tenke så mye på, sier Sweeney til The Telegraph.

- Alt jeg ønsker for meg selv og de andre familiene er at de 298 personene får lov til å komme hjem. Dette er 298 uskyldige mennesker som har dødd, sier han.

Jordan Withers, som er nevø av den avdøde Glenn Thomas, sier han er redd for at familien må holde en «symbolsk begravelse».

- Vi håper at situasjonen blir løst raskt og på en fredelig måte. Men desto lengre tid det tar, desto mindre sannsynlig virker det, sier han.

Ingen garanti Ukraina har ennå ikke greid å opprette en sikker korridor for at granskere kan komme fram til vraket av det malaysiske flyet.

- Den ukrainske regjeringen sier den ikke kan garantere for sikkerheten til det internasjonale teamet ved og rundt åstedet, sier Malaysias transportminister Liow Tiong Lai som kom til Kiev søndag, ifølge NTB.

Liow sier det er forskjellige separatistgrupper som kontrollerer området, uten at det er noen klar leder eller kommandokjede.

- Malaysia er sterkt bekymret for at det internasjonale teamet hindres i å nå fram til krasjstedet, sa han.

Teamet består av eksperter fra Malaysia, Nederland, Storbritannias flyulykkeskommisjon og den amerikanske flysikkerhetsorganisasjonen. Malaysias president Najib Razak har sagt at han ønsker at de malaysiske døde blir returnert til sitt land innen slutten av ramadan denne måneden.