AVREISE: Her er de tre norske avbildet da de forlot kai på Kypros. De pårørende vet ikke hvordan det står til med Nidal Hejazi (t.v.), Randi Kjøs og Espen Goffeng. Foto: Privat
AVREISE: Her er de tre norske avbildet da de forlot kai på Kypros. De pårørende vet ikke hvordan det står til med Nidal Hejazi (t.v.), Randi Kjøs og Espen Goffeng. Foto: PrivatVis mer

Pårørende holdes uvitende

Israelske myndigheter hindrer pårørende å få vite skjebnen til de tre norske om bord Ship to Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dagbladet har vært i kontakt med flere pårørende til de tre nordmennene om bord i skip tilhørende «Frihetsflåten». Ingen av dem har lykkes i å få kontakt med sine kjære siden i går.

De tre norske er Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi. En fjerde nordmann (en journalist) var etter hva Dagbladet får opplyst ikke med da båtene forlot Kypros i retning Gaza. Heller ikke Erling Folkvord ble med.

- Det er dessverre slik at israelske myndigheter har lagt lokk på all informasjon, sier Erling Segelstad.

Livredd Han er leder av Fellesorganisasjonen (FO) på Hedmark og arbeidsgiver for Randi Kjøs (58). Hennes barn har bedt Segelstad være pårørendekontakt inntil det kommer nytt om deres mor.

- Jeg snakket med Randi senest lørdag. Men siden det har jeg ikke klart å komme i kontakt med henne, sier Segelstad til Dagbladet.

Til Dagbladet har Segelstad fortalt at han er livredd.

Får ikke informasjon Israelske styrker stormet skipene i konvoien i morgentimene. 19 personer skal ifølge israelske medier være døde.

Utenriksdepartementet (UD) venter nå på beskjed fra israelske myndigheter hva som er status for de tre norske.

- Så langt har det ikke lykkes oss å komme i kontakt med dem, sier kommunikasjonssjef Bjørn S. Jahnsen i UD til Dagbladet.

Kritiserer håndteringen UD er kritisk til israelernes håndtering av situasjonen rundt de norske og har tatt dette opp med den israelske ambassadøren.

- Det er betenkelig at vi ikke får kontakt, og vi har uttrykt vår beklagelse over at de har lagt lokk på informasjonen. Dette har vi tatt opp med ambassadøren, sier Jahnsen.

DE TRE NORSKE: Espen Goffeng (t.v.), Randi Kjøs og Nidal Hejazi er om bord på skip israelske styrker har bordet. Foto: Privat
DE TRE NORSKE: Espen Goffeng (t.v.), Randi Kjøs og Nidal Hejazi er om bord på skip israelske styrker har bordet. Foto: Privat Vis mer

Sårede passasjerer og pro-palestinske aktivister flys nå med helikopter til sykehuset i Petah Tikva i Israel, melder Ynetnews.

Andre fraktes i land på bårer iført strips.

De første skipene i konvoien ledes nå til kai i den israelske havnebyen Ashdod, nord for Gaza.

Utenriksdepartementet har folk på vei til Ashdod for å bistå de norske om bord.

Klokka 17.00 arrangerer Palestinakomiteen en demonstrasjon foran den israelske ambassaden i Oslo.