Pårørende i sjokk

217 personer omkom trolig da et EgyptAir-fly styrtet utenfor den amerikanske østkysten på vei fra New York til Kairo i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pårørende ved flyplassen i Kairo i Egypt knakk sammen da de fikk høre om styrten. Noen besvimte også.

Passasjerene var i hovedsak amerikanere, blant annet en gruppe på 54 turister på vei til 14 dagers tur til Egypt og Nilen. I tillegg befant det seg 62 egyptere, to sudanere, tre syrere og en chilener om bord.

President Bill Clinton ble informert om ulykken bare få timer før han gikk om bord i presidentflyet «Air Force One» på vei til Norge.

Han sa:

- Nå, minutter før jeg reiser til Oslo, vil jeg si hvor trist jeg er over nyheten. Alle våre tanker og bønner bør være hos de pårørende til passasjerene. Vi vet ikke hva som førte til ulykken, men vi vil lete så lenge som nødvendig for å finne årsaken. På det nåværende tidspunktet har vi ingen bevis på at noe kriminelt er årsaken til ulykken.

To spedbarn

EgyptAir flight 990, en Boeing 767-300 ER, forsvant fra radarskjermene klokka 01.50 natt til i går, amerikansk tid. Flyet tok av fra John F. Kennedy International Airport klokka 1.19 (06.19 norsk tid), på vei til Kairo med 199 passasjerer og et mannskap på 18. To spedbarn er blant de savnede. Det var tåke i området, men dette skal ikke ha påvirket flygningen.

Da flyet forsvant, befant det seg om lag 100 kilometer sør for øya Nantucket i staten Massachusetts på den amerikanske østkysten. Flyet fløy da i 33000 fots høyde. Pilotene rakk aldri å sende ut nødmelding før flyet styrtet.

Flygelederne kunne se flyet falle over 4000 meter på 24 sekunder, før det forsvant fra skjermen. Den raske fallhastigheten kan tyde på at flyet var ute av kontroll, eller løste seg opp i lufta. Dette har ført til spekulasjoner om at en eksplosjon rammet flyet. En eksplosjon som kan ha vært forårsaket av en terrorbombe.

Deltar

FBI deltar i etterforskningen av katastrofen fra starten av, og undersøker om flyet er blitt sabotert. Ingen trusler mot EgyptAir-fyet er kjent.

- Det er ingenting som umiddelbart peker i retning av sabotasje, sa en anonym agent til AP i går kveld.

For en måned siden mottok det amerikanske luftfartsverket en ubekreftet trussel om at en bombe snart ville bli sprengt på en flygning fra Los Angeles eller New York. Flight 990 kom til New York fra Los Angeles, der et av flyets dekk hadde blitt skiftet. Etter mellomlanding i New York forlot flyet Kennedy-flyplassen over to timer forsinket.

Uklart

I går kveld var det uklart hvor mange av de omkomne som var funnet. Representanter for den amerikanske kystvakten anslo sjansene for å finne overlevende som små.

Letemannskapene fant to delvis oppblåste flåter, livvester, seteputer og andre flydeler.