- Pårørende må informeres

Etikkprofessor vil varsle pårørende om hjertestans-studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Jeg mener at pårørende bør informeres i ettertid, og kanskje særlig når pasienten dør, sier sekretariatsleder for De nasjonale forskningsetiske komiteer for medisin, etikkprofessor Knut Ruyter, til Dagbladet.no.

Han er dermed på kollisjonskurs med sin egen komite, som for fem år siden godkjente et omstridt studie på hjertestanspasienter i Oslo.

Trekker lodd om pasientene

Det omstridte studiet, som Dagbladet.no omtalte i går, ble iverksatt i 2003. Studiet går ut på at halvparten av alle voksne pasienter med hjertestans får adrenalin, mens den andre halvparten ikke får det.

Hvem som får medisin og ikke avgjøres ved loddtrekning. Målet med studien er å finne ut hvorvidt adrenalin faktisk øker sjansen for å overleve hjertestans, slik man tidligere har trodd, eller om det tvert i mot øker dødeligheten.

Dagbladet.no vet at flere har reagert kraftig på måten forskningsprosjektet blir gjennomført på, blant annet ambulansepersonell. Flere har nektet å utføre ordre, og har gitt pasienten adrenalin selv om de har fått beskjed om at vedkommende ikke skal ha det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer