PÅ VEI:  Mellomlanding og tanking på Keflavik på Island i går kveld. FOTO: PER LARS TONSTAD.
PÅ VEI: Mellomlanding og tanking på Keflavik på Island i går kveld. FOTO: PER LARS TONSTAD.Vis mer

Pårørende og venner framme på Grønland i natt

Tung reise i sorg, med et ørlite håp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KANGERLUSSUAQ/SØNDRE STRØMFJORD (Dagbladet): - En reise i sorg og håp, sukket Karl Haarr (60), far til den savnede Magnar Haarr (24), da han omsider gikk ned flytrappen i Søndre Strømfjord litt over klokka to i natt.

Der ble han tatt imot av politisjef Farde Olsen, som kunne bekrefte identiteten til personen som er funnet omkommet.

Karl Haarr og de 13 andre i reisefølget tok imot beskjeden med fattet mine, det var forventet.

Ingen nye funn Ellers hadde ikke politiet noe å meddele, ingen nye funn er gjort. Seinere i dag vil nordmennene diskutere hvordan de kan bidra i leiteaksjonen, så fremt den lokale redningsledelsen ønsker det.

Uansett var det godt for slekt og venner å få komme til Grønland, det kalde landet som kanskje har tatt tre liv.

Karl Haarr er preget av alvoret, men gir ikke slipp på håpet.

Kanskje var det livets tyngste reise? Den uendelig lange reisen til et fremmed land for å finne sin savnede sønn.

- Jeg får ta det som det kommer, enten det er sånn eller sånn, sier Karl Haar (60) til Dagbladet.  

- Tenker på alt mulig Drøye sju timer tok den lange flyreisen med et to propells småfly fra Stavanger via Keflavik på Island til Kangerlussuaq på Grønland. Som eneste medium reiste Dagbladet sammen med pårørende og venner på charterflyet.

- Tankene mine dreier seg om alt mulig. Hvorfor skjedde dette? Hva hendte egentlig? Hvilke svar får vi? Jeg håper vi finner noen, at vi finner alle. Det er viktig å være på Grønland, sier Haarr.

Stemningen i flyet var neddempet, seriøs og saklig. De er 14 jærbuer, pårørende og venner samt profesjonelle redningsfolk, som er sammen på denne skjebneturen opp til det uvisse. Mennesker i ettertanke og undring, med søkende blikk ut mot solnedgangen som fulgte oss i timer og hav, is og fjell. Vakkert, for den som kunne nyte.

Noen er forberedt på å dra ut i felt, kanskje ledsage grønlandske letemannskaper, alt håp er vel ikke ute? 

Karl Haarr er den eneste av foreldrene som tok turen til Kangerlussuaq/Søndre Strømfjord. En annen far maktet ikke påkjenningen, den tredje er gårdbruker og kom seg ikke fri.
 
- Håpet at de bare gikk seg vill Karl Harr er far til fem, fire gutter og ei datter, han er en sindig jærbu, yster på Tine Meieri Sør, som snakker rolig og ikke lar følelser lettvint krype til overflaten.

Men det er en vanskelig flyreise, han småplukker fra matfatet som er plassert under hvert stolsete av flyselskapet. Han får låne Dagbladet og blar gang etter gang opp på sidene med reportasjene om de savnede, virkeligheten kan ikke skyves unna.

- Vi håper lenge at de hadde gått seg vill, guttene våre. Men da de fant ryggsekkene, skjønte vi at noe galt var på ferde, sier han. Med få og velvalgte ord forteller han om sønnen som hadde fiske som en kjær hobby.

Fisketurene gikk lenge til Håelva, Bjerkreimselva, Ogna - fiskeplasser på milde Jæren, der du står ved elvebredden mens den flittige bonden harver jorda like bak, hus og folk er aldri langt unna. Det er trygt, kjent og kjært.

Himmelen er høy over Jæren, blikk kan fort søke ut i verden. Grønland er det store eventyret for mange hobbyfiskere, den storslagne arktiske naturen med feit sjørøye, så rød i kjøttet, så spenstig på kroken!

Jærbuene var der i fjor og opplevde drømmen, derfor ville de tilbake i år.

Har ikke Gutta på tur på TV 2, han Hjeltnes og Brimi og co, vært der og vist eldoradoet, jo, det stemmer nok.

Slikt smitter, ingen kan være bitter på at noen vil ut og oppleve en fantastisk og gavmild natur, men også en barsk natur som krever ofre.  

Vanskelig for samboer og barn   Sønnen min har samboer og et barn, et barn til er på vei. Nå kan de få det veldig, veldig vanskelig, sier Karl Harr stille. Han er glad for at en bedrift har sponset charterflyet, og takknemlig for at venner tar seg fri og blir med til Grønland.

- Det viser at de er en sammensveiset gjeng. Kjekke karer, sier han.

Gruppen på 14 har kanskje ikke så mye håp om å få positive nyheter.

Men det gir mening å være på stedet der det uforklarlige skjedde. Kanskje får de ingen klare svar, men de har vært sammen i en vanskelig tid, støttet hverandre og gjort en innsats.

- Grønland er noe helt fremmed for meg, med all isen og den ville naturen, ikke akkurat Flat-Jæren. Jeg har bare sett Hardangerjøkulen, forteller Karl Haarr. Han er som jærbuer flest, jordnær, seriøs, men smilet og en lun spøk er aldri langt unna selv på en alvorstung reise som dette.

Forberedt på alt og ikke noe - Jeg vel forberedt på alt, eller kanskje ikke forberedt på noe. Men denne reisen var nødvendig, så får vi ta alt som det kommer, sier Karl Haarr.

Han tror ikke selv han vil ta turen inn i leiteområdet, en halvtimes helikoptertur vest for Søndre Strømfjord.

- Det viktigste er at de blir funnet. Jeg er ingen klatremus, og dette ville terrenget er kanskje ikke noe for meg, sier han.

 FIKK BESKJED:  Karl Haarr fikk beskjed direkte ved ankomst til Grønland om at en av de savnede nordmennene er funnet død. FOTO: PER LARS TONSTAD.
FIKK BESKJED: Karl Haarr fikk beskjed direkte ved ankomst til Grønland om at en av de savnede nordmennene er funnet død. FOTO: PER LARS TONSTAD. Vis mer