Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pårørende poster bilder av sine savnede på sosiale medier: - Kan ta lang tid å identifisere de døde

Benytter hashtaggen «RechercheParis».

 DUKER OVER DE DREPTE: Døde personer lå tildekket utenfor restauranten Le Carillon. Foto: Thibault Camus / AP / NTB Scanpix
DUKER OVER DE DREPTE: Døde personer lå tildekket utenfor restauranten Le Carillon. Foto: Thibault Camus / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den kaotiske situasjonen i terrorrammede Paris har gjort at pårørende og venner har startet egne søk for å gjøre rede for sine kjære etter gårsdagens angrep.

129 er hittil drept og over 300 hundre er fraktet til sykehus etter at åtte terrorister gjennomførte en rekke koordinerte angrep på ulike steder i Frankrikes hovedstad. Desperate foreldre har tatt til sosiale medier som Twitter og Facebook i håp om å finne nyheter om de savnede.

Mange har delt bilder, videoer og informasjon om de savnede og bruker hashtaggen «RechercheParis» som betyr «Søk Paris». I skrivende stund har hashtaggen blitt benyttet flere tusen ganger.

Fotballstjerne mistet kusine Blant de første som ble bekreftet omkommet er franske Valentin Ribet. Ribet skal ifølge The Guardian ha vært på konserten med Eagles of Death Metal på konsertstedet Bataclan i går, der 87 mennesker ble drept.

Venner av ham skal på Twitter ha sendt en rekke engstelige meldinger der de lurte på hvordan det gikk med ham.


Universal Music i Frankrike opplyser også at tre av deres ansatte døde under konserten. Sjefen for Universal Music i Frankrike, Pascal Negre, har uttrykt sorg og bekreftet bortgangen til sine ansatte.

Den franske fotballstjernen Lassana Diara har uttalt at hans fetter er blant ofrene.

- I dette klimaet av terror er det viktig for alle oss som er representanter for vårt land å holde sammen mot en redsel som har ingen farge eller religion, sier Diara i en offentlig uttalelse.

Diara var på banen fredag kveld da Frankrike og Tyskland spilte vennskapskamp på Stade de France, der en selvmordsbomber prøvde å ta seg inn på stadion.

Kan ta tid å identifisere de drepte Per Angel i Kripos ledet gruppa som identifiserte de drepte etter terroren i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Det tok politiet cirka seks dager å identifisere alle de drepte 22. juli , og Angel forteller at terrorangrepene i Paris har mange fellestrekk med terroren som Norge opplevde for fire år siden.

 ID-SJEF: Leder av ID gruppa ved Kripos Per Angel forteller at det tok seks dager å identifisere de døde etter 22. juli. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet
ID-SJEF: Leder av ID gruppa ved Kripos Per Angel forteller at det tok seks dager å identifisere de døde etter 22. juli. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet Vis mer

- I utgangspunktet kan ID-prosessen gå ganske fort hvis man har pårørende lett tilgjengelig. Frankrike bruker Interpools standard for å identifisere døde mennesker. DNA-og tann-profiler og annet materiale sammenliknes med innsamlet informasjon, sier Angel til Dagbladet.

Han forteller at hvis man ikke kan bruke DNA som id-middel, så benytter man seg av antemortem-opplysninger som er kjennetegn ved en person, som arr, tatoveringer, smykker, tannlegejournal eller legejournal.

- Det kan være tidkrevende å innhente slike opplysninger fordi erfaringsmessig tar det tid å få inn opplysninger om de døde. Det kommer an på hvor de pårørende bor, politiet må oppsøke venner, familie og bekjente av de savnede, og så må de sammenlikne opplysningene som er innhentet. Det kan derfor ta tid å identifisere de døde.

- Prioriteringen nå er vel å identifisere gjerningsmennene for å starte etterforskning av rettede miljøer, sier han.

Franske myndigheter har satt opp et nødnummer for pårørende og folk som har informasjon om angrepet. Det har også blitt opprettet et nettsted der personer kan bli registrert som savnet etter angrepene, men den store belastningen gjør at nettstedet til tider har vært utilgjengelig, melder det franske innenriksdepartementet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media