MYSTERIUM: En britisk forfatter har gitt ut den første boka om Malaysia Airlines-flyet som forsvant. Foto: Reuters/NTB Scanpix
MYSTERIUM: En britisk forfatter har gitt ut den første boka om Malaysia Airlines-flyet som forsvant. Foto: Reuters/NTB ScanpixVis mer

Pårørende refser den første boka om mysterieflyet: Hevder jagerfly skjøt ned Malaysia Airlines-flyet

Pårørende mener britisk forfatter er ufølsom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske forfatteren Nigel Cawthorne får kritikk for boka som utgis bare 71 dager etter at Malaysia Airlines-flyet forsvant på mystisk vis etter at det tok av fra Kuala Lumpur 8. mars.

Oppsiktsvekkende teori I boka «Flight MH370 The Mystery» lanserer Cawthorne en oppsiktsvekkende teori om at flyet ble skutt ned av et jagerfly under en øvelse USA hadde sammen med Thailand, skriver Sidney Morning Herald.

Flere kritikere påpeker at Cawthorne lanserer teorien uten å vise til et fnugg av beviser, men enkelte indisier.

Forfatteren viser blant annet til en e-post en offshorearbeider på en norskeid rigg sendte til malaysiske myndigheter. I e-posten hevder newzealandske Michael Jerome McKay at han så et brennende fly i lufta rundt tidspunktet flyet forsvant.

Videre viser Cawthorne til at det pågikk en stor fellesøvelse mellom USA og Thailand, der også militært personell fra Kina, Japan, Indonesia og andre land deltok.

- La oss si at en deltaker ved et uhell skjøt ned MH370. Slike ting kan skje. Ingen ønsker en ny Lockerbie-tragedie, så de involverte ville hatt all grunn til å holde tett om det, skriver han.

Cawthorne hevder videre at de involverte deretter enkelt kunne gått i gang med en dekkoperasjon for å sørge for at flyet aldri ble funnet.

- Tross alt har man ikke funnet noe flyvrak sør i Indiahavet, noe som i seg selv er mistenkelig.

Amerikanske og thailandske medier har ikke kommentert påstandene.

Får kritikk Til Sidney Morning Herald sier Irene Burrows, som mistet sønnen og svigerdattera, at boka har kommet for tidlig.

- Ingen vet hva som har skjedd. Hvorfor vil noen komme ut med en bok på dette stadiet? spør hun.

Hun og mannen George sier det hele føles ufølsomt.

- Det er absolutt ingen svar. Det er så mange teorier, og jeg vil bare tro på én - og det er at de alle var bevisstløse og at de ikke visste hva som skjedde. Det er min eneste teori, og den sørger for at jeg ikke mister vettet.

- Alt jeg ønsker er at noen skal finne en del av flyet. Min mann ønsker at de finner den svarte boksen, men jeg vil bare ha en del av flyet, slik at jeg kan vite akkurat hvor de er.

Cawthorne er ikke den eneste forfatteren som har tatt for seg mysteriet.

Forfatteren og luftfartseksperten Christine Negroni vil planlegger å utgi en bok snart. Negroni har tidligere skrevet boka «Deadly Departure on TWA Flight 800», som handler om en flystyrt i Atlanterhavet utenfor New York, der 230 omkom i 1996.

NY BOK: Den britiske forfatteren Nigel Cawthorne har gitt ut boka «Flight MH370 The Mystery».
NY BOK: Den britiske forfatteren Nigel Cawthorne har gitt ut boka «Flight MH370 The Mystery». Vis mer