Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) svarte for Bydel Bjerke-direktørens avgang

- Pårørende var livredde for hvordan det gikk med ungene deres. Vi opplevde at bydelen ikke tok det på alvor

Inga Marte Thorkildsen (SV) måtte svare for seg om Bydel Bjerke-saken i Oslo kommunes kontrollutvalg.

MÅTTE SVARE: Oslobyråd Inga Marte Thorkildsen måtte i går kveld svare for seg hos kontrollutvalget i Oslo kommune om Bydel Bjerke-saken. Foto: Asle Hansen
MÅTTE SVARE: Oslobyråd Inga Marte Thorkildsen måtte i går kveld svare for seg hos kontrollutvalget i Oslo kommune om Bydel Bjerke-saken. Foto: Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Pårørende var livredde for hvordan det gikk med ungene deres. Vi opplevde at bydelen ikke tok det på alvor, uttalte byråd for eldre-, helse- og sosiale tjenester i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV), under et møte i kommunens kontrollutvalg i går kveld.

I desember 2016 kontaktet bydelsutvalget i Bjerke bydel kontrollutvalget og kommunerevisjonen i Oslo med sterke beskyldninger mot byråden og hennes kommunaldirektør Endre Sandvik.

«Det er på uriktig grunnlag lagt utilbørlig press på bydelens administrative ledelse, spesielt bydelsdirektøren», het det i brevet fra bydelsutvalget hvor det også ble hevdet at byråden og kommunaldirektøren skal ha presset tidligere bydelsdirektør i Bjerke, Kari-Anne Mathisen, til å gå av.

Villa Eik og fostermorsaken

Bakgrunn for feiden mellom Bjerke-politikerne og byrådsavdelingen er Dagbladets avsløringer i Villa Eik-saken og fostermorsaken som førte til at kommunens internrevisjon ble koblet inn for å titte Bydel Bjerke i kortene.

I et møte i kontrollutvalget 24. januar, ble det bestemt at at påstandene mot SV-byråden skal undersøkes nærmere gjennom en «kartlegging av hendelsesforløpet».

Kommunerevisjonens kartlegging ble debattert på møte i kontrollutvalget i slutten av april.

Etter å ha intervjuet impliserte parter og hentet inn dokumentasjon, møtereferater og relevant e-postkorrespondanse, foreslo kommunerevisjonen at kontrollutvalget skulle vedta å ta deres redegjørelse av hendelsesforløpet til orientering - altså legge saken død.

Kontrollutvalget valgte isteden å be kommunerevisjonen om å komme tilbake til dem før sommeren «med en sak hvor det vurderes læringspunkter for kommunen med bakgrunn i de undersøkelser som er foretatt».

Ferdigbehandlet

Her kan du lese kommunerevisjonens nye rapport , hvor de kommer med kritiske merknader til både Bydel Bjerkes, byrådsavdelingens og andre aktørers håndtering av «Bjerke-saken». Rapporten ble levert 9. juni, og debattert under møtet i kontrollutvalget i går kveld.

Et enstemmig utvalg ferdigbehandlet saken, tok kommunerevisjonens redegjørelse til orientering og samlet seg om følgende vedtak:

«Kontrollutvalget merker seg at Kommunerevisjonens kartlegging av hendelsesforløpet har synliggjort flere læringspunkter knyttet til Bydel Bjerkes håndtering av Villa Eik-saken, Velferdsetatens og byrådsavdelingens rolle, koordineringen mellom kommunens aktører og personaloppfølgingen av bydelsdirektøren. Kontrollutvalget forutsetter at de ulike aktørene bruker læringspunktene i denne saken i sitt forbedringsarbeid, og også vurderer om det er andre forhold ved saken som gir grunnlag for læring».

Det blir altså ingen videre gransking av Thorkildsen og Sandvik.

Grillet byråden

Kontrollutvalgets leder Ola Kvisgaard (H) hadde bedt Thorkildsen og Sandvik om å komme til gårsdagens møte for å besvare spørsmål fra utvalgets medlemmer.

Samtlige utvalgsmedlemmer tegnet seg på spørrelista, og en seanse som var ment å vare i en halv time, oversteg halvannen time.

Thorkildsen ble blant annet spurt om hvilken støtte hun og hennes avdeling hadde vært for den tidligere bydelsdirektøren som sto i mediestormen i Villa Eik og fostermorsaken.

Om Villa Eik-saken uttrykte både Thorkildsen og Sandvik at tilliten ble brutt da de oppdaget at den tidligere bydelsdirektøren hadde løyet om situasjonen i en utviklingssamtale med kommunaldirektøren.

- Sjokkerende

- Bydelsdirektører er toppledere. Det er noe annet enn å være en vanlig ansatt. Deres oppgave er å sørge for at innbyggere og ansatte har tillit. Vi så en rekke sjokkerende eksempler på at Bydel Bjerke ikke bidro til å lukke avvikene som tilsynsmyndighetene hadde varslet om. Vi satt med en følelse av å bli motarbeidet. Det er grunnen til at det ble så ugreit, uttalte Thorkildsen.

Byråden og kommunaldirektøren viste til at at både Fylkesmannen og Statens helsetilsyn har fastslått at Lars og Jonas, de to unge mennene med alvorlig autisme, i flere år fikk uforsvarlig omsorg i omsorgsboligen Villa Eik.

- Som doktor gjennom mange år, vil jeg si at man ikke skal stille spørsmål ved pålegg fra tilsynsmyndighetene, men sette igang og utbedre dem, uttalte Sandvik.

Allerede i februar 2016 skrev Dagbladet første gang om den såkalte fostermorsaken, flere måneder før første avsløring i Villa Eik-saken.

Etter å ha bodd hos sin fostermor i nær 14 år, ble en gutt (15) med Downs syndrom og autisme flyttet på institusjon fordi fostermora og barneverntjenesten i Bydel Bjerke ikke kom til enighet om ny kontrakt.

Dette til tross for at barneverntjenesten ga uttrykk for at det beste for gutten ville være å bli boende hos fostermora.

Inga Marte Thorkildsen fortalte kontrollutvalget at hun reagerte på dette og ønsket å være til hjelp i kommunikasjonen mellom barnevernet og fostermora.

- Overhode ikke interessert i samarbeid

- Jeg gjorde ikke annet enn å foreslå at det skulle komme inn en uhildet tredjepart for å prøve og bringe partene til enighet. Jeg skulle ønske jeg ble tatt imot på en mer konstruktiv måte. Vi skal ta brukerne våre på alvor. Jeg er mer opptatt av de mest utsatte enn å beskytte en bydelsdirektør som overhode ikke var interessert i et samarbeid.

Thorkildsen fikk en rekke kritiske spørsmål fra kontrollutvalgets medlemmer, men hun fikk også honnør.

- Det er betryggende å høre byråden uttrykke sin ombudsrolle som politiker, uttalte Arbeiderpartiets Janne Svegården.

Hele Norges coronakart