TERRORSIKTET: Anders Behring Breivik. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
TERRORSIKTET: Anders Behring Breivik. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Pårørende vil stoppe Breivik-teater

Et dansk teater skal til sommeren dramatisere Anders Behring Breiviks manifest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppsetningen skal etter planen skje i sommer på CaféTeatret i København. Kunstnerisk leder Christian Lollike vil la en skuespiller fremstille Anders Behring Breivik og fremføre hans manifest i en monolog, skriver Bergens Tidende.

Ragnar Eikeland, leder for støttegruppen for berørte etter 22. juli i Hordaland, reagerer sterkt. Han mistet selv sønnen Tore Eikeland på Utøya 22. juli.

- Dette er stå støtende at jeg egentlig ikke har ord. Det blir en ekstra belastning for oss å vite at dette blir fremført av skuespillere mens rettssaken pågår, sier Eikeland.

Han håper at det kan være mulig å få teaterstykket stoppet før premieren.

- Ingen bør gjøre noe for å spre Breiviks meninger. Jeg vil ta denne saken videre til den nasjonale støttegruppen for å se om dette lar seg stanse, sier Eikeland.

I det norske teatermiljøet tar teatersjef Erik Ulfsby på Det Norske Teatret i Oslo skarpt avstand fra den danske teaterlederens planlagte stykke. Især Christian Lollikes bruk av Anders Behring Breiviks manifest vekker voldsomt anstøt hos Ulfsby:

- Breiviks hovedærend har vært å spre budskapet i manifestet, og det gjorde han ved å drepe alle de menneskene. Han lyktes faktisk med det! Ved å skape enda mer oppmerksomhet om manifestet opptrer man som nyttige idioter som danser etter Breiviks pipe, sier han.

(NTB)