Partene bør bruke helga

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Streiken blant Unio-medlemmene i kommune har nå vart i over ei uke og omfatter nå over 8000 medlemmer i skoler og helsevesen. Offisielt er det ingen ting som tyder på at partene nærmer seg hverandre. Torsdag gjennomførte Unio markeringer med oppslutning fra mange tusen medlemmer. De streikende har kunnet glede seg over meningsmålinger som viser sympati i befolkningen for deres aksjon.

Dessuten er streikeuttaket så beskjedent at både samfunnet og organisasjonens streikekasse tåler en langvarig streik. Det samme gjør elever som slipper å møte til muntlig eksamen. I helsesektoren er Unio svært omhyggelig med at streiken ikke skal representere fare for liv og helse. Dermed skal mye uforutsett skje før regjeringen ser seg tvunget til å stanse streiken ved bruk av tvungen lønnsnemnd.

Like fullt spørs det om ikke Unio skal bidra til at streiken opphører mens leken er god. En langvarig streik tærer både på medlemmenes engasjement og publikums sympati. Selv om den uskyldige tredjepart foreløpig ikke er rammet hardt, vil en langvarig streik være et irritasjonsmoment. Det er derfor å håpe, for alle involverte og samfunnet omkring, at partene bruker helga til å se på mulige løsninger. Forhandlingslederen i KS, Per Kristian Sundnes, var før helga ute med uttalelser i mediene som må oppfattes som et konstruktivt initiativ. Han viste til at det er uenighet mellom KS og Unio om hva lærerne faktisk er tilbudt i årets oppgjør. Men ettersom kommunene i år har brukt opp ramma som skal dekke lønnsøkninger, og de andre hovedorganisasjonene har godtatt tilbudet, må en eventuell oppretting av mulige feil skje med neste års mellomårsoppgjør. Sundnes mener det er en åpning for det.

Dette er i det minste et tilløp til en håndsrekning som bør kunne føre til at partene oppretter andre kanaler for dialog enn mediene.