Partene enige om årets lønnsoppgjør

En krone mer til alle, to kroner mer til lavtlønte.

BLE ENIGE: LO-leder Roar Flåthen ( til høyre) og NHO-sjef Finn Bergesen jr etter at partene i årets lønnsoppgjør ble enige i Oslo tirsdag kveld. Én krone mer i timen til alle og 1 krone mer til lavtlønte ble resultatet av lønnsforhandlingene. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX
BLE ENIGE: LO-leder Roar Flåthen ( til høyre) og NHO-sjef Finn Bergesen jr etter at partene i årets lønnsoppgjør ble enige i Oslo tirsdag kveld. Én krone mer i timen til alle og 1 krone mer til lavtlønte ble resultatet av lønnsforhandlingene. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Én krone i mer i timen til alle og to kroner til lavtlønte er resultatet av lønnsforhandlingene, som ble avsluttet i kveld.

Dette blir rundt 2 000 kroner totalt i økt årslønn for en arbeidstaker med lønn over 319 000 i året og 4 000 for dem som tjener mindre.

• Hva synes du om årets oppgjør? Hvordan vil det ramme din familie og deg? Si din mening i kommentarfeltet under.

Partene er fornøyd
LO-leder Roar Flåthen er fornøyd, og beskriver det som et «solidarisk tariffoppgjør som tar hensyn til arbeidsplassene, lavtlønte og kvinner.»

- Tatt i betraktning den vanskelige situasjonen i konkurranseutsatt næringsliv med lav etterspørsel og økende ledighet, må vi si oss fornøyd med resultatet, sier Flåthen til NTB.

NHO og LO kom seg gjennom oppgjøret uten bruk av bistand utenfra. Oppgjøret omfatter rundt 200 000 arbeidstakere, ifølge tall fra NTB. NHO-direktør Finn Bergesen jr. mener finanskrisen krevde et oppgjør som dette.

- Vi har fått et resultat som bør bidra til at flest mulig arbeidsplasser blir bevart. Med tanke på den økonomiske krisen var det nødvendig, sier Bergesen jr i pressemelding.

YS og NHO ble også enige om 1 krone i generelt tillegg og 1 krone ekstra til de lavtlønte.

Utover våren skal flere forbund forhandle. YS-leder Tore Eugen Kvalheim mener de må følge etter og legge seg på moderasjonslinja.

- Nå må de andre forbundene følge oss og alle må vise ansvarlighet, ellers så slår det tilbake og vi får, sier Kvalheim til Dagbladet.no.

Lokale avtaler
Det ekstra lavlønnstillegget på én krone timen går til ansatte som mottar under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, noe som tilsvarer cirka 319 000 kroner i året. Det utgjør 76 000 av dem som omfattes av oppgjøret.

Partene lokalt kan avtale helt eller delvis bortfall eller utsettelse av tillegget på grunn av en klausul. Dette forutsetter enighet lokalt og avlønningen må ikke være lavere enn overenskomstens lønnsbestemmelser, mener LO.

- Dette er en viktig klausul for bedrifter som står i fare for å måtte si opp folk, sier NHO-leder Finn Bergesen jr. til NTB.

Dagbladet.no følger saken.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer