Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Partene i Midtøsten krangler, USA og Norge skal lage fred

TEL AVIV (NTB): - Palestinerne må ha realistiske forventninger til Osloavtalen, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu, da han i dag møtte Norges utenriksminister Knut Vollebæk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsen kom bare noen timer etter at PLO-lederen Yasser Arafat fordømte den jødiske boligbyggingen på Vestbredden. Ordkrigen er ikke helt i tråd med det som i sin tid ble omtalt som ånden i Oslo-avtalen.

På møtet med Netanyahu i dag understreket Vollebæk at en israelsk tilbaketrekking fra deler av Vestbredden er viktig for at fredsprosessen skal lykkes.

- Det er viktig nå at det er kontakt mellom partene, sa Vollebæk etter møtet i Tel Aviv.

Da hadde statsminister Netanyahu fortalt ham at palestinerne ikke kan vente seg hva som helst.

Fordømmelse

Arafat, som Vollebæk møtte i går kveld, hadde på sin side fordømt den israelske boligbyggingen på Vestbredden.

Den israelske regjeringen besluttet i går kveld å bygge ytterligere 574 boligenheter i en bosetning i et område der Arafat og palestinerne håper at de en gang skal få en egen stat.

USA har bedt Netanyahu om å ta en «time-out», en pause i utvidelsen av de israelske bosetningene på Vestbredden. Vollebæk sa etter møtet med Netanyahu at en israelsk tilbaketrekking fra deler av Vestbredden bør stå øverst på dagsordenen.

Liten palestinsk stat

Netanyahu har ikke snakket om prosenter av arealet, men for bare noen uker siden gikk Israels minister for infrastruktur, Ariel Sharon, ut og sa at den jødiske staten vil beholde minst 50 prosent av landområdet.

Dette er i såfall i strid med det som var intensjonen i prinsipperklæringen som ble undertegnet i Washington i september 1993.

- Fremtidige kriger hindres ikke bare ved at man undertegner fredsavtaler, selv om dette riktignok er en viktig forutsetning, sa Netanyahu i dag.

På et møte med utenlandske jødiske ledere forklarte han at Israel må beholde en del landarealer for å garantere sin egen militære sikkerhet.

Palestinsk skepsis

Palestinske ledere var i dag temmelig skeptiske til Israels og Netanyahus vilje til å skape en varig fredelig løsning: - Dette er Netanyahus virkelige og mest effektive svar på Ross sitt besøk, sa Hanan Ashrawi, Arafats minister for høyere utdannelse.

Hun uttalte seg om de siste planene om jødisk boligbygging på Vestbredden.

- Dette er budskapet han sender til president Bill Clinton, uavhengig av hva slags kosmetisk støtte han gir fredsprosessen, påpekte hun.

Mens partene tok hverandre i skole samtidig som Vollebæk reiste i et lite skytteldiplomati i Midtøsten, helte Netanyahus egen pressetalsmann, David Bar- Illam, kaldt vann i blodet på alle som måtte ha forventninger til at USA eller Norge, Terje Rød-Larsen eller Dennis Ross, kan få Netanyahu og Arafat til å bli enige.

- Meklere kan bare hjelpe i den grad det er en vilje (blant partene), sa den israelske regjeringstalsmannen til norske journalister.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!