Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Partene i Paris er fortsatt uenige om 1700 punkter

Her er noen av de største utfordringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Klimatoppmøtet i Paris åpner offisielt i dag, men forhandlerne tjuvstartet allerede på lørdag, og møttes igjen i går.

- Det som er veldig positivt, er at det ikke er noen diskusjoner om dagsorden, eller hvorvidt grunnlaget for forhandlinger er til stede, slik vi opplevde på det siste formelle forhandlingsmøtet, hvor vi kastet bort veldig mye tid på slik dagsordendiskusjon, sier Norges forhandlingsleder Aslak Brun i et møte med norsk presse i dag tidlig.

- Men vi må også innrømme at det ikke er noen bevegelse i partenes standpunkter, det er de samme standpunktene som vi kjenner veldig godt fra før, sier han.

Ulike grupper Under forhandlingene er det fem tematiske grupper som jobber sammen om ulike områder:

I SALEN: USAs president Barack Obama ser rørt ut under åpningsseremonien. Foto: Thibault Camus / AP Photo / NTB scanpix
I SALEN: USAs president Barack Obama ser rørt ut under åpningsseremonien. Foto: Thibault Camus / AP Photo / NTB scanpix Vis mer

• Formålet for avtalen
• Hva skal til for at den skal tre i kraft
• Kapasitetsbygging til utviklingsland
• Teknologioverføring til utviklingsland
• Hva kan vi gjøre allerede nå, før avtalen trer i kraft.

1700 punkter Fredag klokka 08.00 overtar Frankrike ledelsen av forhandlingene. Fram til da er det en god del som gjenstår. Eller som Brun formulerer det:

- Når forhandlere er uenige, legger vi klammeparanteser inn i teksten. Det er 1700 slike uenighetspunkter i avtaleteksten nå.

- Vi har tre dager fra i dag til torsdag. Hvis vi jobber 24 timer i døgnet, har vi 72 timer igjen. Det er 4320 minutter. Det betyr at vi må løse ett uenighetspunkt hvert 2,5 minutt. Den jobben klarer vi ikke helt ut før politikerne kommer tilbake og skal overta forhandlingene, sier han.

Fattig versus rik Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) sier til Dagbladet at hun tror det største hinderet blir differensiering mellom de fattigste og de rikeste landene i verden.

MØTTE PRESSEN:
Miljøvernminister Tine Sundtoft,  statsminister Erna Solberg og forhandlingsleder Aslak Brun under åpningensdagen av FNs klimakonferanse i Paris.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MØTTE PRESSEN: Miljøvernminister Tine Sundtoft, statsminister Erna Solberg og forhandlingsleder Aslak Brun under åpningensdagen av FNs klimakonferanse i Paris. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Et annet hinder er om vi sitter og ikke føler at finansieringen er tilstrekkelig i forhold til det en har lovet, samt hvordan vi skal omtale tap og skade i avtalen. Jeg tror det er de tre spørsmålene vi kommer til å diskutere mot slutten av forhandlingene, sier hun.

Sundtoft og Erna Solberg annonserte tidligere i dag at Norge vil utvide skogsatsingen og bidra med minst 216 millioner kroner til et nytt fond for kjøp av klimakvoter for utviklingsland etter 2020.

- Jeg tror det betyr mye at alle de andre landene ser at vi mener alvor med det vi sier, sier Sundtoft.

- Det er mange andre land som også kommer til å komme med en del ting nå, og jeg tror summen av dette er viktig, sier hun.

Tror på avtale Statsminister Erna Solberg tror det vil bli enighet om en avtale på klimatoppmøtet.

- Så blir jo hvor god den avtalen blir. Det er viktig for den globale summen at alle landene når de målene de har satt, og det er derfor vi er opptatt av verifisering og rapportering, sier hun til Dagbladet.

Norske myndigheter ønsker at alle land jevnlig skal legge fram nye utslippsmål, helst hvert femte år, og at det skal finnes et solid rapporteringssystem, så det faktisk er mulig å se at landene lever opp til de målene de har satt seg. I tillegg ønsker de mål om en utslippsfri verden innen 2050

SIKKERHET: Det er svært strenge sikkerhetstiltak rundt toppmøtet i Le Bourget, etter terroren for bare litt over to uker siden. Her er en betjent fra bombeenheten med politihund. Foto: Francois Mori / AP Photo / NTB scanpix
SIKKERHET: Det er svært strenge sikkerhetstiltak rundt toppmøtet i Le Bourget, etter terroren for bare litt over to uker siden. Her er en betjent fra bombeenheten med politihund. Foto: Francois Mori / AP Photo / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror det er mulig å få til de punktene vi har satt oss som mål, men spørsmålet er hvor sterkt. En del land liker ikke tanken på å bli sett i kortene av andre, sier Erna Solberg.

ÅPNINGSSEREMONI: Perus miljøminister, og leder av de forrige klimaforhandlingene, Manuel Pulgar Vidal, holder en tale under den offisielle åpningen av klimatoppmøtet i Paris. Foto: Bertrand Guay / AFP Photo / NTB scanpix
ÅPNINGSSEREMONI: Perus miljøminister, og leder av de forrige klimaforhandlingene, Manuel Pulgar Vidal, holder en tale under den offisielle åpningen av klimatoppmøtet i Paris. Foto: Bertrand Guay / AFP Photo / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling